13. De Camprodon al Coll de la Boixeda, Font del Clot i Castell i poble de Rocabruna

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per la vall del Ritort

  • 1 h. 15 al Coll de la Boixeda
  • 2 h. a Rocabruna
  • 2 h. 15 al Castell. Practicable fins al Coll de la Boixeda en tartana o carruatge lleuger; trossos de molt mal camí. Excursió recomanable.


25 m. Pont de Molló. (Vegeu itinerari 12). Es deixa el Pont de Molló a l'esquerra i es remunta la vall, tenint a un costat el faldar herbat de la serra i a l'altre hermoses closes amb arbres, entre el camí i el riu.

Pel trau de la vall del Ritort es descobreix el poble de Molló, enlairat dalt d'un serrat.

35 m. Es travessa la ribera de la Boixeda, al costat del passallís [gual] dels Vilars, aqüeducte que porta, per sobre la ribera, una presa d'aigua per a regar precedent del Ritort.

Es deixa el camí de França, que s'enfi1a a l'enfront per la Costa dels Vilars, i es remunta la vorera dreta de la ribera de la Boixeda.

40 m. Sobre a la dreta, dalt de la serra, el Coll de les Forques, entre els dos tossals parions de les Assuques. El camí segueix vorejant la ribera per un seguit de galans paisatges, entre verda i esplèndida vegetació. Arreu brolla aigua, corrent el riuet entaforat entre plantes i arbres.

1 h. La vall s'eixampla notablement; s'alça a la dreta la collada de la Batllia.

1 h. 05. Font de Grifeu, a la dreta del camí, a l'altra part de la ribera. Prop de la font, un gros avet, l'únic de totes les valls del Ritort. La vall es torna a estrènyer; es travessa l'ombrejada torrentera i es deixen a esquerra, en amunt de la vessant, les cases del Querol i la Boixeda.

Des de la Font del Clot, sota el Coll de la Boixeda

1 h. 15. Coll de la Boixeda, 1.100 m. alt. Ample collada en la gran carena que, arrencant del Montfalgars, separa les aigües del Ter de les del Fluvià. Dóna sos vessants occidentals a la ribera de la Boixeda i els orientals a la de Baget, originaria del Llierca.

És una preciosa balconada d'on es domina extens panorama de tons vius i enèrgics i variats accidents. Es desenrotllen a la mirada un seguit de termes i muntanyes de variades formes, aspres, trencades, d'original aspecte, des dels alterosos puigs de Coma Negra, Caburlé i les Bruixes al laberíntic encinglerat de Ribelles, Bassagoda, Talaixà, Gitarriu, Sant Grau, la Mare de Déu del Món i Bestracà. Més enllà, altres rengles ondulats de serralades, retallades com bambolines de teatre posades cap per avall, i al lluny d'elles, endallà, la dilatada plana i el mar. Al fons, en primer terme, s'estén l'hermosa vall de Rocabruna, verda i rienta, si bé accidentada i montuosa, dominada per les ruïnes de son castell, alçat en aspre, turó aïllat, entre les clotades derivades del Montfalgars i dels colls de Vernadell i de Malrem, les que s'enforquen darrera d'ell en el pregon congost de la ribera de Baget. A la part de tramuntana tanquen l'espai el Montfalgars i el Roc del Tabal, entre els colls de Vernadell i de Malrem.

Es un dels panorames més sorprenents i de grandiós i original aspecte que poden disfrutar-se en els envoltants de Camprodon.

A uns deu minuts del coll, baixant pel costat d'un casalot que hi ha sota mateix, en mig de pintoresca roureda, es troba la Font del Clot, lloc deliciós i poètic i de punt de vista tant o millor que el que es gaudeix des de la collada.

D'entre unes roques colossals, despreses d'encinglat penyal, n'ix un vertader riu d'aigua fresca i bona. La roureda envolta la font, i en la pelada roca del cingle on naix hi ha arrapada una gegantina figuera borda que no es comprèn com pot viure-hi. Grans blocs estan apilats al voltant, en desordre, entre la magnifica arbreda.

A ésser mes conegut aquest deliciós lloc i poc més ben arreglada la font, seria, sens dubte, punt favorit per a properes excursions des de Camprodon. Poc caldria fer-hi: tant sols un petit replà a l'enfront de la font i una senzilla conducció en avall de l'aigua sortint.

Des del coll el camí va faldejant la serra, descrivint un arc de circ per damunt la vall. El panorama es sempre hermós i interessant, prenent variats aspectes constantment, a causa de l'accidentació dels nombrosos termes que omplen l'espai.

1 h. 25. Font de Roca Sabeya o Roca Sabella [Sabeia], al peu del camí i del clot d'amagada torrentera que baixa a l'esquerra. Un xic enllà, en el mateix indret, el cingle trencat de Roca Sabella [Sabeia].

1 h. 30. El camí que ha vingut fins ara planejant, empren rapida baixada dret al sot.

1 h. 40. Torrent d'en Fabra. Es baixa pel costat del torrent i per bonica clotada. Cases escampades prop del rierol, entre clapejada arbreda. A la dreta, font a dalt d'un prat.

1h. 45. Entreforc del torrent amb la ribera de Can Marsal [Marçal] o de Rocabruna, que baixa de Montfalgars. Hermós fondal. Es travessa la ribera i es puja per la vessant oposada.

Església de Rocabruna.

2 h. Rocabruna, 960 m. alt. Hostals: Can Po i Can Gana. Poble de 460 h., agregat al municipi de Baget, província de Girona, partit judicial d'Olot, bisbat de Girona. Té unes 90 cases, la major part escampades en les belles vessants de ses fondalades. L'hostal de Can Po o del Carlí és molt recomanable: hi apairen menjar bastant bé, net, amb bon agrado i a modest preu.

La gent del país anomenen al poble Rocapruna.

En la seva part alta hi ha una gran casa de tirat senyorial anomenada La Masó. Després de l'última guerra carlista serví de quarter al destacament que guarnia la frontera.

A curta distancia de l'agrupació de cases s'alça l'església parroquial, en un replà de serra avançat dominant les fondalades, de pur i elegant estil romànic, encara que de senzillesa en ses ratlles; té la porta a un dels costats, i son quadrat campanaret alçat al cap-d'avall. Fou feta edificar per Pere Desbach, senyor de Rocabruna.

2 h. 15. Ruïnes del Castell de Rocabruna, ocupant tot l'espai d'un enasprat turó de rectes caients, verament inexpugnable, envoltat de timbes per tots indrets i franquejable sols per la trencada aresta que l'uneix al les vessants del massís general de la muntanya. Té al fons, a ambdós costats, els ràpids devallants de les riberes de Rocabruna i de les Arsoles [Arçoles], formada la primera per la unió de la de Can Marsal [Marçal] o Montfalgars i de la que es forma en els aiguavessos del Coll de La Boixeda, i la segona per la unió de la de les Farreres o Coll de Vernedell i de la de Boca Bartella, que ve de Coll de Malrem. Al fons, en la part de Mig-jorn, s'hi forma el pregon entreforc de totes les valls, constituint l'ensotada vall de Baget, que es dominada per complert pel castell.

Gaudia d'una posició estratègica de primer ordre i era un guaita avançat i un ferm punt de defensa de les valls superiors pirinenques, vetllant l'únic pas desembarassat que les franqueja fins a molt llunyanes distàncies.

Les ruïnes del castell són enterament trossejades, no quedant-ne en peu cap vestigi d'importància. Ses muralles són caigudes i esfondrades ses torres. Amb tot, pels esmicolats restos que subsisteixen, es poden reconèixer amb algun esforç els dobles recintes de defensa i els llocs on anaven la torre de l'homenatge, la capella, la sala d'armes i altres dependències. L'únic que no pot precisar-se, per no quedar-ne cap mena de rastre, el lloc en que tindria son portal d'entrada. En la part de llevant s'alcen encara en els caiguts murs els pilars de la forca, caient damunt d'horrorós precipici.

Havia pertanyut aquest castell a les famílies antigues catalanes Desbach i Descatllar, que havien ajuntat molts altres títols, com el marquesat de Besora i el comtat de Santa Coloma, al senyoriu de Rocabruna. Avui pertany a la família Arañó de Barcelona.


b) Per la Vall del Ritortell i Can Pujol de Rocabruna

2 h. 15. A peu, recomanable per a variar de camí.

1 h. Coll Pregon. (Vegeu itinerari 5b). Es deixa a la dreta un corriol que va a la casa de la Batllia, i seguint l'estrep de la serra es surt en vistes de la vall de la Boixeda. Es baixa del costat d'aquesta vall.

1 h. 05. Font Rubí, molt fresca i ben apariada. A la vessant oposada de la vall les cases del Querol i la Boixeda, a curta distancia una de l'altra en el faldar de la muntanya. Es va costejant el rampant de la serra.

1 h. 15. Plans de la Batllia, ample collada a la dreta.

1 h. 20. Font d'en Grifeu, prop del camí del Coll de la Boixeda. (Vegeu aquest mateix itinerari a.)

1 h. 30. Coll de la Boixeda. Es pren un camí que baixa ràpidament al sot pel costat de llevant, deixant a l'esquerra el corriol que porta a la Font del Clot. (Vegeu aquest mateix itinerari a). Trajecte de camí emboscat.

1 h. 40. Fontalles. Font molt fresca en una bella recolzada emparada d'arbres. Es deixa a la dreta el camí de Baget.

1 h. 45. Can Pujol de Rocabruna. Es passa per darrera de la casa, i travessant una torrentera es va planejant per entre bosc baix i matolls per l'estrep de serra avançat entre el sot del Coll de la Boixeda i el de la ribera de Rocabruna, quals corrents s'ajunten al fons més en avall.

2 h. Fondal de la ribera de Rocabruna. Es travessa la ribera i es puja per la part oposada.

2 h. 15. Rocabruna.


Comentaris itinerari 13: De Camprodon al coll de la Boixeda i Rocabruna.
Wikiloc: Itinerari a) per la vall del Ritort.
Wikiloc: Itinerari b) per la Vall del Ritortell i Can Pujol de Rocabruna.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat