14. De Camprodon a l'església i boscos de Bolòs

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

1 hora 30. A peu.

35 m. Coll de la Creueta. (Vegeu itinerari 5a). El camí segueix per la vessant de la Serra de Navà [Nevà] per rost pedregós.

50 m. A la dreta, sota el camí, en un planell, es deixa el Mas Blanc. Ràpida baixada de Ribamala, molt aspre i pedregosa.

1 h. Coll de Bolòs, 900 m. alt. Es deixa a l'esquerra el camí que va a Baget [Beget] pel Bac Morell i es faldeja el turó d'aquest nom per damunt de la clotada de Bolòs, dominant hermoses boscúries.

1 h. 15. Serrat a l'extrem del puig de Bac Morell, 840 m. alt. damunt del poblet de Bolòs. La baixada es fa molt forta. Espessos i extensos boscos de pins i roures engalanen el paisatge.

1 h. 25. Veïnat de cases. Ràpid descens al clot on hi ha l'església.

1 h. 30. Església de Bolòs, 725 m. alt. Conserva alguns restos de sa primitiva construcció romànica, completament desfigurada per transformacions i aditaments. Sa nau és a volta de canó. En l'exterior s'aprecien alguns detalls arquitectònics del segle XI, època en que fou alçada. Sa consagració data del 13 d'octubre de l'any 1050, segons consta en el consueta de la parròquia. La situació de l'església es molt pintoresca, en pregon fondal recobert de bosc.

Bolòs, petit lloc de 76 h., amb parròquia pròpia, forma Ajuntament amb Freixanet i està al racés de la serra de Sant Antoni. Junt a l'església hi ha sols dues cases, més són en nombre de 29 les que hi ha escampades en el terme, en mig dels boscos o enlairades pels caients de les serres. Lo més notable de Bolòs són sos extensos i magnífics boscos, que cobreixen quasi per complert tota sa vall. Són molt espessos, i entre sos arbres n'hi ha de molt remarcables per llur magnitud i corpulència. La propietat d'aquests boscos pertany al Sr. Moner de Sicars, resident a Fonz (Aragó), qui ha publicat curiosos treballs històrics d'investigació i que és soci corresponsal del Centre Excursionista de Catalunya. És molt agradable una diada a Bolòs, recorrent ses boscúries, entre les que no hi manquen molt fresques fonts. El sot de Bolòs molt calent.


Comentaris itinerari 14: De Camprodon a l'església i boscos de Bolòs.
Wikiloc: Itinerari a Bolòs.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat