17. De Camprodon al Mariner i ermita del Roser

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per la carretera de Sant Joan

Les Rocasses.

1 hora 15. Practicable sols per a vehicles de dues rodes des del trencant d'Olot al Mariner.

1 h. 5 km. Trencant d'Olot. (Vegeu itinerari 1 en sentit invers). En el mateix trencant d'Olot es deixa la carretera, i en el començament del camí d'Olot es pren un camí rodat que puja donant revolts per entre molt bonic bosc.

1 h. 10. Font d'en Liró. Es un lloc molt deliciós en un ombrejat sot al mig del bosc. La font raja al capsal de l'amagat replà. Prop hi ha un safareig i un abeurador. El camí segueix pujant en reblincola per entre el bosc. Bella arbreda.

1 h. 15. El Mariner de Sant Pau, gran casa antiga de les més renomenades de la comarca. Són notables les dependències annexes establertes per a la cria del bestiar cavallar i de llana. La casta del primer és molt acreditada fins ben fora l'encontrada. De la galeria de la casa, que dóna a mig-jorn, es gaudeix d'excel·lent cop de vista sobre la vall del Ter i els primers fondals de la Vall-del-Bac i de bona perspectiva de muntanyes. Pertany a Creixenturri.

Davant de la casa i de la portalada del barri s’alça a l'altra part del camí l’ermita del Roser, senzilla, sense pretensions. Té una reixeta al costat de la porta, des d'on, quan aquesta es tancada, pot veure's l'interior de la capella i venerar-se la Verge, sense necessitat d'entrar dins. Fou feta edificar el 1734 per Pere Serrat i Mariner.


b) Per la Real [La Ral]

Palanca de la Ral

1 h. 15. A peu.

30 m. Palanca de Can Beya [Can Beia]. (Vegeu itinerari 3a). Es segueix el camí del Sitjar.

40 m. Torrent de Salelles, que es travessa deixant a l'esquerra el camí carreter del Sitjar. (Vegeu itinerari 15a). Se segueix la vora esquerra del Ter.

A l'altra part del riu hi ha el poblet de la Real [La Ral], agregat a Sant Pau de Segúries. Té 108 h. i forma com un carrer de rònegues cases d'aspecte miserable, de les que se'n destaca l'esglesieta, en la que no s'hi celebra sinó en festes especials i senyalades. No obstant, aquest trist i pobre poble posseeix un passat més esplendent. Fet edificar pel rei En Jaume I d'Aragó en 1248 en terres cedides pel monestir de Sant Joan de les Abadesses, havia arribat a adquirir certa importància, i, segons antics documents, no eren curtes les rendes que donava a la casa reial d'Aragó. Havia tingut notari, conservant-se encara escriptures de tres de diferents. Els terratrèmols del segle XV ensorraren la major part de ses cases, i molts de sos habitants es traslladaren a altres terres. Avui sols té 29 cases, devent observar-se la notable particularitat de que, amb tot i sa pobresa, els veïns que les habiten les ocupen en plena propietat. Els veïns de La Real són tots propietaris.

Davant del poble hi ha una pintoresca palanca sobre el riu per a unir les dues vessants.

55 m. Es travessa una torrentera que va a unir-se al Ter i puja per dintre de la magnífica pinosa dominant el riu, que corre al fons, sota un gran espadat.

1 h. Cap de serrat d'on la mirada s'estén per entre la boscúria sobre dilatats espais. Notables punts de vista. El camí s'endinsa pel bosc.

1 h. 10. Font d'en Liró. (Vegeu aquest mateix itinerari a).

1 h. 15. El Mariner.


c) Pel Sitjar

2 h. 15. A peu del Sitjar al Mariner. Excursió molt recomanable.

1h. 20. Font fresca del Sitjar. (Vegeu itinerari 15a). Es segueix el camí de carretes que travessa la fageda. Es troben magnífics exemplars d'arbres de recargolades soques.

1 h. 25. Es deixa la fageda i el camí rodat i es segueix a la dreta un corriol que travessa espessa roureda. Bells paisatges de bosc i fondals.

1 h. 40. Cap de serrat d'on es domina en bell punt de Vista un seguit de clots i fondalades que van a parar a la, Vall-del-Bac. Bonic espectacle de muntanyes. Es segueix per entre la boscúria. Trajecte encisador pels variats cops de vista.

1 h. 50. Font dels Coms, en lloc pintoresc, sobre el camí. Continua sempre la bellesa del paisatge; però el camí és errador pels distints corriols que travessen el bosc. No cal decantar-se mai en avall.

2 h. 10. Collet del Mariner, d'on es descobreixen extensos horitzons sobre la Vall-del-Bac i la del Ter. El camí serreja i porta a la casa que és a l'enfront.

2 h. 15. El Mariner.


Comentaris itinerari 17: De Camprodon al Mariner.
Wikiloc: Itinerari al Mariner pel Sitjar.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat