18. De Camprodon a Torre Cavallera

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Pel camí propi de Cavallera

Torre Cavallera.

45 minuts. A peu o en cavalleria.

40 m. Collet de Cavallera. (Vegeu itinerari 20a).

Es deixa a la dreta el Mas Puxeu i no cal més que dirigir-se directament vers la Torre Cavallera 1.120 m. alt., que s'alça en mig d'un turonet avançat després de la serra, que domina admirablement el pas de les Rocasses i la vall del Ter des de Tragurà a Sant Pau. Son panorama, encara que local, és molt interessant. Al lluny destaca el Puig Sacau [Puigsacalm] i els cingles aguts de Santa Magdalena del Món. Era veritablement un bon punt d’aguait per a la defensa de la comarca.

La torre està actualment escapçada i en molt mal estat. Es de forma quadrada, i els gruixos de ses parets tenen més d'un metre d'espessor. No hi havia entrada a peu pla, tenint-se d'escalar una obertura superior, a l'alçada d'uns tres metres, per a entrar-hi. Tindria a son entorn, en lo que forma la coroneta del turó, un mur avançat de defensa.

A cosa d'un quart de distància, en la vessant de la serra, es troba l'esglesieta parroquial de Cavallera, de pintoresc aspecte, amb son agut campanaret, que sobresurt entre la verdor del paisatge que l'envolta.

Cavallera es un agregat de Freixenet de 109 h. No forma cap agrupació de cases: totes 36 que constitueixen el terme, estan esgarriades. La parròquia pertany ja al bisbat de Vic.

Junt a la casa de Francó hi ha una notable font ferruginosa arsènica, quals qualitats, fins avui poc apreciades, mereixerien un detingut examen, puix podrien tenir gran interès per a la comarca.


b) Pel Coll d'en Janer

1 hora. A peu.

Es surt de la Plaça Major de Camprodon dret a la palanca del Ter, prenent-se el camí que pel peu del Pont Nou voreja el rec del molí d'Enllà Ter. Prop la font de la Forcarà es pren el camí que puja a la casa de les Cortades, des d'on es va deixant el Vernatar a l'esquerra per a anar a trobar el camí que de Llanars va a Cavallera per Espinauga.

20 m. Camí de Llanars a Cavallera. Es segueix en amunt aquest camí, que gaudeix de bell cop de vista sobre la boscúria del Vernatar.

30 m. Coll d'en Janer [Gener], al tombar l'estrep de Serra Cavallera. Bell panorama de les valls de Camprodon i serres que les encinten. Es descobreixen dret al SSE. Puigsacau [Puigsacalm] i els cingles de Santa Magdalena del Món. El camí va faldejant a gran altura.

55 m. Collet de Cavallera. (Vegeu aquest mateix itinerari a).

1 h. Torre Cavallera.


Comentaris itinerari 18: De Camprodon a Torre Cavallera
Wikiloc: Itinerari a Torre Cavallera pel camí de Cavallera.
Wikiloc: Itinerari a Torre Cavallera pel coll d'en Gener.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat