32. De Camprodon al Puig de Balandrau o Malandrau

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per Mayanells

Torreneules i Coma de Vaca des del puig de Balandrau.

4 h. 30. Practicable en cavalleria fins prop del cim. Panorama de primer ordre.

1 h. 10. Palanca de La Planella. (Vegeu itinerari 11a). Es travessa el Ter per la palanca, seguint de primer el pedregós llit del torrent de La Planella fins a l'estrep de la serra, pujant tot seguit per damunt de bella fondalada ombrejada de galana arbreda.

1 h. 20. La Planella, casa de camp. Es segueix per un camí ramader que s'enfila de dret, aresta amunt de la serra, entre les clotades de la ribera de Tragurà [Tregurà] i el fondal del torrent de La Planella. Pujada en extrem dreta i fatigosa. A mida que va pujant van estenent-se a la mirada preciosos punts de Vista sobre la vall del Ter: Camprodon, Llanars, La Roca, Vilallonga, Tragurà, Setcases, entre prats esmaragdats i matisades arbredes, mentre van apareixent les llunyanes muntanyes: Costabona, Canigó, Pic de la Dona, la Congesta de La Llosa, els esvorancs de Concròs i Canal Mala, Roca Colom, el negre bosc de Carboners, l'arrodonit Montfalgars, l'ardit Puig de Coma Negra, Bassagoda, cim únic de la Mare de Déu del Mont i esquerpes cingleres de Gitarriu i Talaixà, Amunt sempre, van ressortint Rocacorba, Montseny, Puigsacalm, les muntanyes de l'Empordà, la blava faixa del mar, i plans i serres en tormentós onatge.

2 h. El mal fresat viarany acaba de pujar i es decanta sobtadament a la dreta, faldejant la clotada de la ribera de Tregurà. A l'enfront se destaca aquest poble, esglaonat en la serra.

2 h. 15. Es passa pel caire d'esgarrifoses terralleres.

2 h. 25. Clot del Triader de Mayanells [Meianell]. Abans d'entrar en el clot, el camí descriu una gran angulositat, deixant de vista la Vall del Ter; segueix molt planer, però tenint a la dreta fonda barrancada, que es va suavitzant a mida que s'interna en el fondal. La vall es estreta, més de tons molt suaus, puix les vessants de les serres són verdes i llises, recobertes d'atapeït herbam. Al fons tanca la petita vall la collada de Mayanells [Meianell].

2 h. 30. Font en un recolze del camí, prop d'una torrentera. L'aigua surt abundosa i fredíssima al marge mateix del viarany, 1.750 m. alt.

2 h. 40. Extrem de la clotada. Es puja per la verda vessant, de poca elevació.

2 h. 45. Coll de Mayanells [Meianell], alt. 1.850 m., ample i extensa collada coberta de grassos pasturatges, sense un arbre ni una mata arreu. Bella vista sobre les valls del Sagadell i del Rigart, la Collada Verda, Pòrtoles i el Taga, les serres de Coma Armada [Ermada]. Puig Llançada, collada de Toses, Puigmal, Torreneules i Puig Cerverís. La vall del Rigart s'ofereix en tota sa extensió, podent-se seguir amb la vista tot el curs de la carretera de Ribes a Puigcerdà fins a la collada de Toses. El massís del Puigmal es presenta majestuós des del Pas dels Lladres al Puig de Segre i Finestrelles. Gran extensió de verds glebatges al voltant de la collada. La collada de Mayanells separa les aigües del Ter, de les del Sagadell, afluent del Freser, i està oberta en l'enlairada carena que, arrencant del Puíg de Bastiments, va a morir sobre Ripoll, dividint els aiguavessos del Ter i del Freser. Se va seguint la collada cap a la dreta, tenint en aquest indret la Verda clotada de Mayanells.

Puigmal des del pic de Balandrau.

3 h. Va faldejant-se aquesta clotada per sota les vessants de Puig Cerverís.

3 h. 20. Font abundosa,sota el camí, sobre un collet estrebat a Puig Cerverís.

3 h. 25. Coll des d'on es domina, a l'esquerra, la fondalada de Serrat, i més enllà Queralbs i les barrancades de les gorges de Núria i la vall d'Estremera. Es va faldejant per sobre els Emprius de Tragurà i la vall de sa ribera naixent.

3 h. 50. Comença l'ascensió per les abruptes vessants del Puig de Balandrau.

3 h. 30. Puig de Balandrau o de Malandrau, 2.625 m. nh., alterós pic, estimbat gairebé per tots indrets, i especialment pel costat que cau a la gorja del Freser. Son panorama es de primer ordre, a causa de sa posició aïllada i bellament estratègica a l'entrada de la gorja del Freser. Està unit a la carena general divisòria del Ter i del Freser per una forta depressió formada per estimbat tarter que cau sobre el Coll dels Tres Pics, sobre del que s'enlaira notablement. Alçat en l'entrada de l'estreta gorja del Freser, s'obre sobre d'aquesta un paorós avenc. Avançat en aquest indret de l'ordre general de la carena, domina a l'enfront, al N., la dessolada Coma de Fresers, encarant-se amb el ferreny Puig de Bastiments i amb l'esgalabrat Pic de l’Infern, i domina al NO.l’ensotada Coma de Vaca, la tenebrosa Fossa del Gegant i els enlairats cims de la Vaca. Al NE. S’obren als peus els apacibles pasturatges de Fontlletera. A l’O., al d’allà de Torreneules, s’estén orgullós l’ample macís del Puigmal, ovirant-se les cascates de Fontalba, les gorges de Núria i el salt del Sastre. Sos horitzons són dilatadíssims dret a llevant i a migjorn, cap a quins indrets l’esguard se cansa d’ovirar tant i tants de territoris.


b) Per Tragurà

Coma de Fresers des del Pic de Balandrau

4h 45. Practicable en cavalleria fins sota el pic.

2h 45. Entreforc del camí de Núria amb el de Serrat. (vegeu itinerari 31b). Deixant sobre la Font Fresca el camí de Núria, es segueix el corriol de sota la font, que va planejant al voltant de la gran clotada de Fontlletera.

3h 10. Torrentera que baixa a la dreta per rectes vessants, encara que ben herbades. El camí descriu una angulositat al voltant de la clotada.

3h 25. Es travessa altra torrentera que baixa de Fontlletera.

3h 35. Ampla clotada de Granollers, provinent dels emprius de Tragurà [Tregurà]. El camí remunta la vall de Granollers.

3h 45. Es deixa el camí que va al Serrat i es puja vall amunt prop del caient de les aigües. Abundoses i fredes fonts arreu. Magnífics pasturatges on s’hi troben a l’estiu fortes remades.

4h 15. Font molt rica i ben apariada.

4h 25. Collet entre la vall de Granollers i la verda vall de Fontlletera. Es va carenejant fins al peu del Puig de Balandrau, que s’escala per sa part més accessible de mig-jorn.

4h 45. Puig de Balandrau.
Composició dels tres gravats anteriors. D'esquerra a dreta: 1) Roques de Tot-lo-Món i Puigmal (darrer terme); 2) Torreneules (primer terme) i Coma de Vaca; 3) i Coma de Fresers amb Bastiments al fons, vistos des del Balandrau.


Comentaris itinerari 32: De Camprodon al puig de Balandrau.
Wikiloc: Itinerari a) per Meianells.
Wikiloc: Itinerari b) per Tregurà.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat