42. De Camprodon al naixement de la Fontalba i Núria

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per Ribes Altes

8 hores. Practicable en cavalleria.

2 h. 25. Collada Verda. De Camprodon a la Collada Verda. (Vegeu itinerari 20 d).

5 h. 50. Font de la Roïra. De la Collada Verda a la Font de la Roïra. (Vegeu itinerari 41 a). Davant de la casa de la Roïra, poc abans d'arribar a la font, se deixa el camí i es puja a l'esquerra per un corriol que s'enlaira molt seguidament. La pujada és molt fadigosa, però queda sobrerament compensada per l'hermós panorama que va obrint-se per tots indrets, ja sobre la placévola i atractiva Vall del Freser en avall dominada pel Taga, ja sobre la negra pinosa de Serrat o la fosca boscúria d'Estremera, ja dret a Queralbs i els Planassos o bé dret a les gorges del Freser i del riu de Núria. El camí és estret i de mal pas, fins arribar als conreus de Montarrell.

6 h. 15. Se troba una font prop del camí.

6 h. 35. S'entra en el Pinetar, esclareit bosc de pins.

6 h. 40. Fresca font del Pinetar.

6 h. 50. Collada de la Fontalba. Extens panorama vers a Mig-jorn. En la part oposada el Clot i coma de la Fontalba, dominats pel Puigmal. Se baixa suaument pel costat de la Fontalba, sentint-se ja de lluny la forta remor de la font. Ample Verda vall, rica en pasturatges. Bell cop de vista sobre els penyals i esvorancs de la gorja de Cremal i del Salt del Sastre.

Naixement de la Fontalba

7 h. Naixement de la Fontalba, 2.050 m. alt, aprox. Veritable riu que naix entre el rocall amb forta pressió. L'aigua brolla escumosa i espurnejant formant blanca cascata de lo qual li ve sens dubte el nom de Fontalba, S'estén en ample llençol i llençant-se tot seguit fressosa adelerada, botant rebotent enjogassada fins al fons de la coma, recorre allí mansa i suaument l'ample i perllongat planell herbat per a tornar a llençar-se més enllà en la magnifica cascata de l'enfront del Salt del Sastre. És el naixement d'aigua més notable per sa bellesa i mes important per son quantiós cabal de tot aquest Pirineu, essent una vera meravella de la naturalesa, molt digne d'esser visitada. A son enfront, bella perspectiva de penyals alterosos i encinglats trencalls. 
El camí acaba de donar, molt planer, la volta a la coma, trobant-se a cada pas nous naixements d'aigua, tributaris del gran, i de molt menys relativa importància.

7 h. 5. S'obre a l'esquerra la cometa de la Fontalba, clotada del Puigmal, que arrenca del cim, aspre i estimbada. A sa entrada hi ha la jaça i les barraques de pastor.

El camí segueix dominant la coma de la Fontalba, disfrutant-se del bell efecte de l’alta i recta cascata que forma l’aigua des del seu mateix naixement

7 h. 20. Tros de Bou, pasturatges. Vistes sobre la clot arada del riu Núria, la barrancada del Salt del Sastre i el portell de la gorja de Cremal.

7 h. 25. Roc de la Fita, collet entre dues roques, on hi ha en un costat una creu i en l'altre la barraca de Gombrèn. S'entra en la coma de Gombrèn. Delitosos punts de vista sobre les gorges del clot del riu de Núria, i al fons, en la vessant oposada, sobre el Clot i saltant d'aigua de la Fontnegra.

7 h. 40. Font de la Coma de Gombrèn, sota el camí.

7 h. 45. Envistes del santuari i de la vall de Núria. Preciosos panorames per tots indrets.

Dalt d’una pedra una creu senyala les en vistes del santuari, i és tradicional que al arribar-hi els romeus se descobreixin i saluden la Mare de Déu amb una salve, i que a l'entornar-se'n se n’acomiadin en igual devota forma.

7 h. 55. Coma de la Perdiu. El camí s'ajunta amb el de la cova de Sant Gil, gairebé a l'enfront de la font.

8 h. Núria.


b) Per Mayanells [Meianell]

Practicable en cavalleria.

5 h. Entreforc del Freser. De Camprodon a l'entreforc. (Vegeu itinerari 41 b i c).

5 h. 35. Font de la Roïra. De l’entreforc a la Font de la Roïra. (Vegeu itinerari 41 a).

7 h. 45. Núria. De la Roïra a Núria. (Vegeu aquest mateix itinerari a).


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vall de Ribes, Valls del Llerca 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat