45. De Camprodon al Pic de l'Infern

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per la Coma de l’Orri

5 hores 45. Practicable en cavalleria fins a les Fonts dei Freser; a peu fins al cim.

4 h. 40. coll de la Coma de l'Orri. De Camprodon al Coll de la Coma de l'Orri. (Vegeu itinerari 30 a).

5 h. 40. Fonts del Freser. De Coll de la Coma de l'Orri a les fonts del Freser. (Vegeu itinerari 43 a).

Deixant el camí que va a Núria, cal anar escalant els aspres grenys de la trencada cresta del Puig de l'Infern pel costat d'esfereïdores timbes i per dessobre la descomposta ossamenta dels gegantescos penyals.

5 h. 45. Cim del Puig de l'Infern, 2.870 m. alt., en la pròpia carena, fronterera entre el colossal Puig dels Bastiments i els cims de La Vaca. És el pic més trencat i de difícil accés de tot aquest Pirineu, i sa ascensió, per tant, la més penosa i arriscada. Superba vista pirinenca; espectacle imponderable de muntanyes descarnades, avencs horrorosos, gorgs i estanyols solitaris, congestes puríssimes, alçaments i ensulsiades de penyals i rocatam.

Pic de l'Infern

Al N. obre sa feréstega gola la tenebrosa Coma de l'Infern, d'aspecte aterridor, amb ses enormes clapisses, son devessall d'esmicolat detritus, sos foscos estanyols, els penyals de color sinistre, l'espantosa soledat i el callament gairebé absolut; i al fons de tot l'esvoranc on corre'l riu de Carançà. Als costats, muntanyes gegantesques, el Puig de Bastiments, els aguts esquenalls dels Gorgs i els entercs cims de La Vaca, amb els que s'hi ajunta per arestes inaccessibles, la Fossa del Gegant, les capritxoses puntes del Pic d'Eina, l'estimbat Pas del Porc i endarrere la grofolluda massa del Puigmal, omplint l'espai i limitant la vista; més lluny, a l'altra part de la plana de Cerdanya, les serres de Carlit, el Puig Peric, les muntanyes de Fontviva i altres molt llunyanes; a l'enfront el Coll Mitja unint el Pic Redon amb l'aïllat Puig de Gallinàs, i darrera d'ell les muntanyes de Madres, i més a la dreta les Corberes i el Canigó.

Cap a la nostra Catalunya s'estén l'aspre comarcada de Fresers, que s'enfila de dret amb sa estreta gorja, tancada pel Puig de Balandrau i un dels pics de Torreneules, que alcen com gegantesc murallam llurs paoroses timbes. A l'esquerra s'encaren les muntanyes de la Coma, de les que en sobresurt l'eriçat Puig de Pastuira, i més a prop el típic Gra de Fajol. Enllà de la gorja del Freser, i per dessobre el Coll de la Marrana, s'obiren valls i muntanyes en grandiós desordre, perdent-se en l'immens horitzó, i cap a sol-ixent i Mig-jorn el Mediterrani posant aturador a la mirada.


b) Pel Coll de la Marrana

6 h. 15. Practicable en cavalleria fins a tes Fonts del Freser; l'escalada sols pot fer-se a peu i per gent avesada a les muntanyes,

Fonts del Freser. De Camprodon a les Fonts del Freser. (Vegeu itinerari 43 a).

Pic de l'Infern. De les Fonts dei Freser al Pic de l'infern. (Vegeu aquest mateix itinerari a).


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vall de Ribes, Valls del Llerca 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat