6. De Camprodon a La Roca

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per Llanars

Església de Llanars.

35 minuts. A peu.

20 m. Llanars. Hostals: Can Feliu i Can Calich. (Vegeu itinerari 11).

Forma Ajuntament amb els veïnats d'Espinauga i Feitús, amb un total de 787 hab. repartits de la següent manera: Llanars, 291; Feitús, 250; Espinauga, 162; cases escampades, 84. Pertany a la província de Girona, districte de Puigcerdà, bisbat de Girona. Té una escola de nois i una altra de noies, i una societat de socors mutuals. Celebra festa major el 27 de Setembre, diada dels sants metges Cosme i Damià, patrons de la parròquia.

L'església és un notable, encara que senzill, monument romànic del segle XII. La volta es baixa i un xic apuntada; la portada, molt baixa també, té capitells esculpturats; sobre d'ella s'alça un campanaret quadrat i robust amb dos finestrals llargaruts a cada cara per a les campanes, remuntat per aguda cobertura a quatre vessants molt pendents; l'absis semicircular és molt elegant, ornat de polit i ben proporcionat dentellat. En la façana es noten senyals d'haver existit un atri davant la portada, acusant dues èpoques distintes; en l'una, era recte i suportat sens dubte per pilons, i en l'altra, a dues vessants, de forta pendent a cada costat.

Fou consagrat aquest temple en 10 de Novembre de 1168, pel bisbe de Girona Guillem de Peratallada, segons consta en un armari de les capellanies de la Seu de Girona. En son interior hi ha un preuat frontal d'altar de la mateixa època de l'església amb dibuixos i figures sobre tons daurats. En una capella lateral, a la dreta, hi ha una notable Verge d'estil romànic, que amb molt gust hem vist que se l'havia despullat de les ridícules vestidures de roba que la cobrien amagant-li son veritable mèrit. Davant de l'església hi ha el cementiri, i a son costat de dalt una plaça, amb edificacions modernes. (De Camprodon a La Roca.) (Vegeu itinerari 20d).

Porta de l'església de Llanars.

35 m. La Roca, 1140 m. alt. Poblet de 30 cases, amb 110 h. Forma Ajuntament amb Vilallonga.

Ofereix la notable particularitat de que la major part de ses cases estan esglaonades i enquibides en un enasprat penyal, notable per sa forma i estructura, i sa situació avançada en mig de la vall del Ter, que domina en una gran extensió, així com també la d'Abella, quin riberal se confon allí sota mateix amb el Ter. Està estrebat aquest penyal per una estreta nervadura amb una gran derivació de serra que arrenca de la Collada Verda; tots sos costats són estimbats, i el que mira al N. presenta un precipici verament esgarrifós. Ses cases més enlairades, edificades en la roca, s'alcen al caire mateix de la timba. És un poble molt miserable, més són aspecte és en alt grau pintoresc. De dalt del penyal, on hi ha l'església, que no ofereix particularitat esmentable, es gaudeix d'un esplèndid cop de vista sobre les verdes valls i les serres que les tanquen. En l'Edat Mitja era La Roca un castell inexpugnable, de notable situació estratègica, pertanyent a la casa Descatllar, i son senyor ostentava els títols de comte de Santa Coloma, marques de Besora i senyor de Rocabruna. Entre els actuals i pobres ha habitatges es noten vestigis d'antigues muralles amb un massís i rònec portal.


b) Per la vora dreta del Ter

40 m. A peu. Es surt de Camprodon pel pont-palanca del Ter i es segueix, a la dreta, un camí de carretes al costat d'un rec cabalós i entre hermoses closes de verdor.

5 m. Es deixa a l'esquerra el camí que va a Can Munné [Can Moner] i a les fonts del Vernatar.

10 m. Es passa la ribera d'Espinauga remuntant la part oposada, internant-se ben prompte en un deliciós bosquet que la travessa.

15 m. El Collell, casa de camp, que es deixa a l'esquerra baixant-se a trobar la vora del Ter. A la dreta, la palanca del Collell, sobre'l riu.

20 m. Es travessa el torrent de Can Pericó i es va vorejant el riu, disfrutant de bells paisatges i punts de vista.

25 m. Pont del Molí de Llanars, sobre el Ter. De Llanars a La Roca. (Vegeu itinerari 20d).

40 m. La Roca.Comentaris itinerari 6: De Camprodon a La Roca.
Wikiloc: Itinerari a) per Llanars.
Wikiloc: Itinerari b) per la vora dreta del Ter.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat