70. De Camprodon al Santuari del Coral

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Pel Coll de Prugent

3 hores. A peu; mal passant per a les cavalleries, sota el Coll de les Moles; a cavall serà millor seguir l'itinerari b.

2 h. Coll de Prugent. De Camprodon a Coll de Prugent. (Vegeu itinerari 21a). Deixant a l'esquerra el camí ral de França, se pren un corriol que faldeja la vessant meridional del Montfalgars.

2 h. 10. Fresca font de Perafita, al peu del camí.

2 h. 15. Font de la Sangonella. fresca també, prop del camí.

2 h. 20. Collet en la serra que separa la vall de Can Marsal o Rocabruna de la de Coll de Vernadell o de Les Ferreres.

El camí es fa molt dolent a causa dels escorrancs i arrastres de les aigües. Sota el Coll de les Moles es travessa un barranc molt trencat, en el que el camí es perd completament, tornant-se a trobar en la part oposada.

2 h. 30. Coll de Vernadell, 1.402 m. alt. El terrer és de color rogenc. Frontera entre, Espanya i França. Bellíssim i extens panorama. Travessada la frontera es baixa, per la vessant francesa, per un camí entre glevatge.

2 h. 40. Casa d'Amunt, masoveria de Cal Pubill.

2 h. 45. Cal Pubill, 1.250 metres alt., masia voltada d'horts i conreus. En les vessants de sorra, entre Coll de Vernadell i Coll de Malrem, negres i espessos boscos de pins. S'emprèn una ràpida baixada.

2 h. 55. Bell cop de vista sobre el Santuari del Coral i l'hermós paisatge que l'envolta. Baixada molt dreta.

3 h. Santuari del Coral, 1.075 m. alt., situat en lloc agradable i pintoresc, en un promontori avançat formant un planell, en el que s'hi aixequen, a més de l’església, les dependències del santuari, amb habitacions ben arreglades i cuines, i la casa de l'ermità. Aquest cuida de les claus dels dormitoris i de fer arreglar menjar a qui ho sol·licita. Els dormitoris són néts i modestos. Davant del santuari hi ha una placa ombrejada per grossos i frondosos arbres.

L'església no té res de particular: és moderna i sense cap gust determinat. En l'altar major hi ha la notable imatge de la Verge, que és antiga, d'ivori, de 15 cm. d'alçària. Està a peu dret. Segons la piadosa tradició, fou trobada per un pastoret dintre del tronc d'un roure. Se li donà tot seguit culte i veneració, datant la data de sa troballa, de l'any 1232.

El cambril de la Verge està ornamentat amb més riquesa que bon gust. En ell s'hi troba una imatge del Sant Crist, de les anomenades Majestat, de tipus oriental, vestida amb túnica i clavada, amb quatre claus a la creu; porta corona i té el pèl de la barba ricat i amb punta. Se dubta, per algun arqueòleg, de la seva antiguitat, suposant-se que vol esser una imitació, de data més o menys moderna de la Santa Majestat de Baget. En un petit departament, al costat del cambril, s'hi venen rosaris, medalles i altres objectes beneits, records del santuari, alguns d'ells de relatiu bon gust.

Prop del santuari, en lloc ben ombrejat per alts arbres, raja una fresca i deliciosa font. En el punt més elevat del promontori s'alça un padró amb una creu.

La verge és molt venerada i té molt crit en tot l'Alt Vallespir. Se celebren distints aplecs en els que hi pugen en processó des de Prats, La Menera, Serrallonga i altres poblets, presentant un galan cop de vista per aquells sots les corrues de gent amb els ganfarons i les creus, entonant cants religiosos i populars que ressonen per aquelles fondalades. Cap al mig-dia, després de les funcions d'església, tots els voltants del santuari i de la font i sota les arbredes estan plens de rotllets de romeus que alegrament mengen llur recapte. En la placa, sota els grans arbres, en tals diades, hi estableixen taules i llocs de venda dels firetaires.


b) Pel Coll d'Ares

3 h. 15. Camí de ferradura.

2 h. 30. De Camprodon a Coll d'Ares. (Vegeu itinerari 21a). Cèsar passà de la Gàl·lia a Espanya per aquest coll, quan la batalla de Munda. En memòria de sa victòria sobre Pompeu féu alçar un monument Ara en aquest lloc. Amb motiu d'aquest monument el coll fou nomenat Collum de Ara; avui Coll d'Ares.

El propi Cèsar, en sos Comentaris Bello Civili, refereix son passatge per l'expressat lloc.

Se deixa a l'esquerra el camí ral de ferradura a Prats de Molló i es pren un corriol que faldeja tot planer la vessant del Montfalgars. Sota mateix del coll hi ha una fresca font que naix en el glever.

2 h. 40. Cingles de Carlibà, sota el camí. Penyals molt verticals.

2 h. 45. Se deixa ala dreta el Coll de les Moles i, apartant-se de la carena, se deixa a també en enllà el Coll de Vernadell i anant-

se a trobar més en avall el camí que baixa d'aquest coll.

2 h. 55. Casa d'Amunt. (Vegeu a).

3 h. 15. Santuari del Coral.


c) Per les Ferreres

3 h. 45. Camí de ferradura, molt dolent penós, en sent prop del Coll de Vernadell.

3 h. 15. coll de Vernadell. De Camprodon al Coll de Vernadell (Vegeu itinerari 21d).

3 h. 45. Santuari del Coral. Del Coll Vernadell al Santuari del Coral. (Vegeu aquest itinerari a).


d) Pel sot de Can Marsal

3 h. 20. Pot fer-se en cavalleria, però millor a peu.

2 h. 30. Font de Perafita. De Camprodon a la font de Perafita, (Vegeu itinerari 21b).

3 h. 20. De la font de Perafita al Santuari del Coral. (Vegeu aquest itinerari a).Adaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat