72. De Camprodon als Banys de La Presta

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Pel Coll Pregon

3 h. 30. Camí de ferradura.

2h 30m. Coll Pregon. De Camprodon a Coll Pregon. (Vegeu itinerari 23b).
 Des del coll el camí baixa per una aresta entre dues barrancades per aspre terrer eriçat de grenys i trencalls. Els escorrancs de les aigües el malmeten sovint, i seria infranquejable si no fos el punt en tenir-lo arreglat. La pendent de la serra és molt dreta i rosta i la descensió, per tant, molt ràpida.

3 h. Barranc dels Tallats. Se segueix pel fons del barranc al costat del torrent.

3 h 10. La Farga, petit veïnat pertanyent al poble de Sant Salvador, situat pintorescament en el clot a una i altra banda del riu Tec sota la carretera que va a La Presta.

3 h. 30. Banys de La Presta, 1.130 alt., situats entre aspres, altes i dretes serralades en la unió del Tec amb l'estreta i embarrancada vall de la Cadena. Abans d'arribar a l'establiment se troba la capella, petita i elegant, de construcció moderna.

L'aspecte de l'establiment és simpàtic, encara que col·locat en lloc molt enclotat i aspre. L'estada llarga s'hi fa trista pel qui no sap treure partit dels elements que tot establiment proporciona o bé no és animat d'efectuar llargues i hermoses excursions.

L'establiment és molt capaç i consta de distints cóssos d'edifici que s'han anat agregant.

S'hi dóna molt bon tracte. Té 200 cambres, gran menjador i bons salons per a reunió, conversa, lectura, cafè, jócs, billar, tot quant puga fer agradable l'estada al banyista o aiguader. Les cambres i peces del davant miren totes ala gran terrassa de l'establiment i sobre el riu; les posteriors tenen els verticals penyalars adossats prop d'elles com una paret.

La Gran Font o Font d'Apolon està situada en un cós avançat a l'extrem N. de l'establiment. Allí hi ha les sales de banys. Sa temperatura és de 44º i és l'única font que actualment s'utilitza. Dóna uns 3.000 litres per dia. L'aigua és sulfurosa, sense color, molt clara i lleugerament acidulada. Son gust de sofre és poc pronunciat i perd tot seguit l'olor al contacte de l'aire lliure; deixa filaments llepissosos com la clara d'ou. S'emplea en beguda, en banys i en dutxes. És apropiada, especialment per a les malalties de les vies. urinàries, i sobre tot per al mal de pedra.

En restabliment d'aigües hi ha la font destinada pera beure, 35 apartaments amb banyeres. de marbre, sales d'inhalacions i de dutxes i aparells hidroterápics.

Les altes fonts són la font o banys dels Masells, que brolla de terra a l'altra part de l'establiment i de la barrancada, la Bassa Calenta i la Font de la Fargassa, que és la que deixa més deposicions blanques,

Una gran terrassa guarnida d'arbres i bancs s'estén de llarg a llarg davant l'establiment, disfrutant-se de des de la balustrada d'un bell cop dc vista sobre'l clot del riu, que corre ensotat a la fondària d'uns metres, En avall, fins al peu d'aquest, i separat sols per la carretera, s'hi troba un accidentat parc esglaonat, molt ben cuidat i arreglat, ple d'ombra i de verdor.

La temporada oficial és des de 1r de Juny al 1r d'Octubre.

Aquest establiment és molt freqüentat pels catalans d'Espanya, sobre tot barcelonins. No obstant, degut a l'alça dels canvis, és avui molt menys concorregut.

Aquestes aigües eren ja conegudes en temps antics i es fa menció d'elles en documents del segle XIV. S'anomenaven els Banys d'Ayades [Ses Allades].

En aquests llocs fou on se conreà per primera vegada la patata, en 1733. Una companyia alemanya que havia emprés l'explotació d'unes mines de coure inicià la plantació, que s'anà estenent. seguidament per tot el departament.

A uns quinze minuts escassos de l'establiment, barrancada amunt, hi ha la renomenada Gruta o Cova d'en Brixot, de penosa entrada. Un cop dins, se troba una galeria de regulars proporcions ornada de boniques estalactites i, estalagmites de capritxoses formes, encara que bastant malmeses pels visitants, Dues escales de ferro condueixen al fons de la cova, on se troben altres departaments més grans de volta més enlairada i coberts també d'estalactites que formen columnates i que presenten a la claror del llum artificial un seguit de tons brillants cristal·litzats.

Prop del Tec, i a l'altra part hi ha altres coves també molt curioses i menys recorregudes.


b) Pel Coll de Siern

4 h. 15. Camí de ferradura.

2 h. 50. De Camprodon al Coll de Siern. (Vegeu itinerari 24d). Se deixa a l'esquerra el camí que va al Coll del Pal i es travessa la frontera pel Coll de Siern. Bonic punt de vista sobre la vall de la Solaneta, l'enlairat Costabona, que es redreça a un costat, les retallades Esquerdes de Rojà, el trencat Puig de Cagallops i el Puig dels Armaris, d'ample esquenada.

Un caminet faldeja de primer dret a ponent i baixa després per terrer abrupte i espadat al fons de la ll.

3 h. 20. Es travessa la ribera de la Solanet afluent del Tec, deixant a l'esquerra, dalt d'un replà, la casa e Perafeu. Es puja suaument per la vessant esquerra, abandonant el riu, que va a donar un gran revolt.

3 h. 30. Serrat de la Llosa. Torna a baixar-se a trobar la Solaneta i es va seguint per sa vorera esquerra,

3 h. 45. Palanca de la Solaneta, junt a l'aiguabarreig d'aquesta ribera amb el Tec. Agradables i verdes voreres de riu. Se segueix la vora dreta,

4 h. 5. Es travessa el Tec per una palanca. Hermós engorjat,

Se puja per la vora esquerra. L'establiment de La Preste se presenta de sobte a l'arribar a son tocant.

4 h. 15. Banys de La Presta.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat