74. De La Preste a les Fonts del Tec

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

3 hores. Excursió practicable en cavalleria i molt interessant.

30 m. Palanca de la Solaneta. (Vegeu itinerari 72b, en sentit invers). Se deixa al fons de la vall, pujant-se ràpidament per la serra que separa el curs del Tec del de la Solaneta.

40 m. La Barragana, casa de camp. En ella s'hi hostatjà el pretendent Don Carles en l'última guerra carlina. Se dóna la volta, pujant sempre, per dessobre la bella clotada embarrancada del Tec.

55 m. La Grebodella, casa de camp entre arbreda. Font molt bona. Se segueix pujant.

1 h. 30. Collet sobre un contrafort enasprat que el riu envolta passant per estreta gorja. Bonica vista de la barrancada i revolts del riu i de cingleres retallades i clotades aspres, realçada pel remoreig del fresós córrer de l'aigua.

Se va seguint en amunt per damunt de la vorera dreta del Tec. Preciós trajecte entre frondosa fageda que ombreja a una pintoresca barrancada per on s'estimba el riu saltant per entre roques i trencats penyals.

1 h. 25. Collet de l'Ullat. Bella vista endarrere sobre la barrancada i a l'enfront sobre l'envellutada Jaca de l'Ullat, que Sobre allí mateix, dominada pel Costabona, les Esquerdes de Rojà i la vall Superior del Tec. La Jaca de l'Ullat, verda i xamosa, damunt del riu, té una cabanya espaiosa, i prop de la cabanya una abundosa font a la glacial temperatura de 20º. Se puja cap a l'esquerra, deixant de banda el clot del riu per damunt d'atapeït glevatge.

1 h. 40. Collada de l'Ullat, entre les valls del Tec i de la Solaneta. Bonic cop de vista sobre el Costabona, les valls de la Solaneta i colls de Siern i Perafeu, i dilatats horitzons per l'indret d’Espanya; i per l'altre indret, sobre les pintoresques barrancades del Tec, la verda Jaca de l'Ullat, que apareix als peus com un gran panyo de billar i cap a les aspres Esquerdes de Rojà, la Serra Mitjana, i el Cagallops, que aparenta tenir en son cim, per efecte de sos granes penyals, les ruïnes d'un grandiós castell. El camí va seguint per dalt del fil de la serra, disfrutant d'hermosos punts de vista que s'estenen cap al fons del Vallespir. El camí és molt dolent a trossos. S'arriba a trobar el Tec, que es llenca a la dreta per ràpids saltants i per estreta i trencada afrau, gens practicable.

2 h. 10. Cabanya del Tec, bastant gran, a l'extrem del pla de la Jaça del Tec, que s'estén al davant, i al peu d'un mener de lloses, damunt del barranc del riu.

Es travessa la jaça, hermosos pasturatges pels que hi transcorre el riu, tranquil·la i mansament, abans de llençar-se en sa aspre gorja. La vall és aquí ample, de suaus tons en son fons, emperò enèrgica i de trencats caients en els enlairats cims que l'envolten. Bella perspectiva al fons del Roca Colom i el portell de Rojà.

2 h. 15. La vall torna a estrenye’s i es puja per enasprat viarany prop del caient del riu, que baixa empresonat pels escarpaments i l'espadat macís de Costabona.

2 h. 30. Pla Redon. Coma verda i envellutada, planell gairebé rodó. Endarrere, bell cop de vista sobre la coma del Tec i els aspres fondals que la segueixen. Rics naixements d'aigua al peu del riu, de temperatura fredíssima. Bella vista endavant sobre el curs del riu, que salta de la vall superior, estimbant-se entre dos grans penyalars, formant una gran i hermosa cascata.

2 h. 35. El camí deixa el pla i va pujant reblincolant per mala terra per a guanyar les infractuositats del terrer i l'esbojarrat saltar del riu.

2 h. 40. S'entra en el circ superior del Tec i es va pujant prop del riu per entre roques i glevatge.

3 h. Fonts dei Tec.Adaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat