80. De Camprodon a Montferrer, Cortsaví, Meners de les Índies i Torre Batera

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

11 hores. A peu o en cavalleria fins a Cortsaví. Trajecte de bona carretera, encara que de pendent molt ràpida, de Cortsaví a la Cantina dels Meners. A peu o en cavalleria de la Cantina a Torre Batera [Vetera].

4 h. Prats de Molló. (Vegeu itinerari 71). Se surt de Prats per la carretera d'Arles, i un xic en avall de la vila se pren a l'esquerra altra carretera en construcció que arriba a La Figuera i que s'enlaira dominant Prats de Molló i la vall del Tec.

4 h. 15. Oratori de Nostra Senyora del Coral, al peu del camí.

4 h. 20. Cap de serrat on se deixa la vista de Prats i de la vall pera disfrutar d'horitzons més petits, però no menys interessants i bells sobre la vall de La Figuera,

4 h. 45. Es travessa la ribera de La Figuera davant la casa que li dóna nom. Gran masia i bonica clotada rublerta d'arbreda.

La ribera de La Figuera s'origina sota la collada de La Comella. Travessat el riberal se puja per la vessant oposada, prop del veïnat d'en Coma.

5 h. 15. Coll de Sous, entre les valls de La Figuera i de l'Allau. [La Llau]. Cases prop del coll. Bonica vista. Se baixa per una bella i espessa fageda al fons de l'hermosa vall de la Comalada.

5 h. 40. Es travessa la ribera de l'Allau per un pontet. Bell conjunt d’aspecte pintoresc.

5 h. 45. Casa de l'Allau [La Llau]. S'empren altra pujada per la vessant esquerra de la ribera.

6 h. 15. Serra de la Rúa, 1,157 m. alt., ample collada, d'on es dominen hermoses clotades. Se baixa dret al fons de la ribera de Reart.

6 h. 25 Es travessa la ribera de Reart prop de Can Gallart i es puja suaument per l'aiguavés oposat.

6 h. 35. Se creua la frescal i poètica torrentera de Bullat, que baixa a l'esquerra.

6. h. 50. Coll Rodon, 1,074 metres alt. en un cap de serrat. Planell verd arrodonit. Se dóna la volta en vistes de la vall del 
Tec. Bells panorames. El camí va planejant.

7 h. 05. Enforcament amb el camí que baixa al poble del Tec pel costat de la Torra del Cós, quin turó se redreça a la dreta.

7 h 15. Montferrer, 820 metres alt., poble de 682 h., cantó d'Arles, districte de Ceret; està bellament situat en el caire d'un penyal nomenat El Cingle. Domina un panorama desembarassat i extens sobre la carena fronterera, les muntanyes aspres de l'Alta Garrotxa, les Alberes, les valls de la dreta del Tec, i, al lluny, sobre les costes del Baix Vallespir i el mar.

En lloc prominent se destaquen les ruïnes d'un antic castell, que portava en l'antigor el nom de Castell de Mollet i que pertanyia, a l'igual que el de Cabrenys, als vescomtes de Castellnou.

L'església de Montferrer mereix esser visitada. Està feta de granit, essent de correcte estil romànic. La porta d'entrada, oberta al Mig-dia, està formada per una arquivolta i adornada per dues columnes. Donen claror a son interior dues obertures en plena cintra.

La volta es a canó seguit lleugerament apuntat. Sota l'escala del cor hi ha un notable sarcòfag de primers del segle XIV, sostingut per 4 columnetes; la tapa és prismàtica, i en ella i en la cara de l'urna hi campegen els escuts de la família Castellnou; un rengle d'arquets sota la tapa li serveixen d'orneig; porta una inscripció, en la que consta haver-s'hi depositat les despulles del vescomte Dalmau de Castellnou, sa esposa Beatriu i llur fill Pere.

Són molt de notar uns encensers que posseeix el temple.

El poble de Montferrer és renomenat per les riques tòfones, les que competeixen. molt bé amb les tant celebrades del Perigord.

En el terme del poblet, en direcció ONO., en la vessant de llevant del Cim de la Soca, a 1,621 m, alt., en amunt, del cortal d'en Pey, hi ha la notable Cova de les Encantades, de senyalada fondària, la que pot visitar-se, fent alguna marrada i una pujada bon xic forta, al fer el trajecte de Montferrer a Cortsaví.

Se surt de Montferrer. faldejant una bonica clotada ornejada d'arbres, fruint-se d'extens panorama.

7 h, 40. coll de l’Olleta, 1,032 m, alt. Nou i esplèndid punt de vista. Se baixa ràpidament dret a la vall de La Fou.

8 h. 05. Es travessa el riberal, prop de la casa Madeloch de Dalt. Aquí es puja riberal amunt si es vol visitar la Cova d’en Pey o de les Encantades.

El camí torna a enlairar-se, encara que més suaument, per la vessant esquerra. Bonics sots coberts de vegetació, conreus i arbreda.

8 h. 30. Cortsaví o Corsavy, 793 m. alt.; poble de 787 h., cantó d'Arles, districte de Ceret. Sa situació és molt pintoresca en un estrep avançat del macís de la Soca; fruint d'un extens panorama i d'un deliciós cop de vista sobre les gorges i enaspraments de La Fou. Dominen el poble les ruïnes de l'antic castell senyorial, del que en queden sols una esgalabrada torra i trossos de muralles. L’església moderna no ofereix particularitat esmentable.

L'antiga església està a bastanta distancia del poble al costat de la carretera d'Arles a Cortsaví, Està arruïnada i queden sols en peu les trossejades parets i algun fragment de sa feixuga volta de canó apuntat. Era obra d'estil romànic, havent sigut consagrada l'any 1158.

En el terme de Cortsaví s'hi fan també bones tòfones que rivalitzen amb les de Montferrer; però el que li dóna més renom son sos rics meners de ferro.

10 h. 30. Cantina de les Mines. De Cortsaví a la Cantina de les Mines. (Vegeu itinerari 81). Al costat mateix de la Cantina se pren un petit corriol que va gairebé planejant per entre el glevatge i que faldeja per sota el coll d'en Pey i el Puig de l’Estela.

11 h. Torre Batera [Vetera], 1,436 metres alt., en un turó rocallós avançat del macís de la serra de Puig Estela que es desarrela del Canigó.

Es una gran torre rodona escapçada en son cim, quines parets son d'un gruix extraordinari. Des de son cim se domina un molt extens panorama de valls i de muntanyes i una gran porció de plana i de mar en l'apartat horitzó.

{{peu3}