87. De Barcelona a Ceret, Amélie (Els Banys d'Arles) i La Presta

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

265 km. 234 km. En ferro-carril fins a Arles. 31 km. de carretera d'Arles a La Presta. Preus: de Barcelona a Cervera: 1a 23'55 pessetes; 2a, 17'85 pessetes; 3a, 11'45 pessetes; de Cervera a Arles: 1a, 6'90 francs.; 2a, 4'70 francs.; 3a, 3 francs.

30 km. Granollers, antiga capital del Vallès.

69 km. Empalme amb la via de La Costa.

99 km. Girona, capitalitat del Gironès.

140 km. Figueres, cap de l'Empordà.

166 km. Port-Bou, última estació del ferro-carril espanyol. Creua la frontera d'Espanya a França i s'entra en el Vallespir pel túnel dels Balistres [Belitres], llarg de 1.071 m., obert sota el coll del mateix nom, que es troba a l'alt. de 260 metres.

Estació de Cervera (Cerbère), ala sortida del túnel.

Se creua altra foradada de 85 metres sota el cap Canadell.

Bell cop de vista a la dreta, sobre la cala de Terrimbou.

Túnel de Perafita, de 1.222 metres de llargària.

Hermosos i pintorescos efectes de penyals i roques enasprades endinsant-se en el mar.

A l'esquerra es veu sobre una penya la torre d'en Pagès. A la dreta s'alça sobre altre morrot la torre d'en Batlle.

Es travessa per un pont de tres arcs la ribera de Vallauri o de Banyuls.

176 km. Banyuls de la Marenda (Banyuls-sur-Mer), 3.609 habitants, junt amb la Comuna de Cervera, separada actualment. Està en situació preciosa al peu del mar i d'una cala semi-circular, a la desembocadura de la ribera de Vallauri o Vallauria. Disfruta de clima molt temperat i saludable. Sa horta és riquíssima. Sos vins, sobre tot el garnatxa, són molt estimats. Els envoltants estan poblats d'arbres fruiters en una hermosa i ben regada horta molt productiva. A l'estiu, sa platja està molt concorreguda pels banyistes que acudeixen de molts indrets del Rosselló per a aprofitar ses belles condicions. A la cala de Fontaulé; separada del port per una punta avançada, hi ha un establiment de banys, amb habitacions i cafè-restaurant. En la mateixa cala hi ha el Laboratori Aragó, establiment zoològic molt ben muntat amb un gran Aquarium i notable col·lecció de peixos. A la cala d'Elmes, més al N., hi ha un important Sanatori amb 19 pavellons i 200 llits.

L'església és moderna i de molt mal gust. En son interior existeix un notable grup, de marbre blanc, representant l'Assumpció de la Verge, obra de l'escultor cerdà Oliva. En l'arruïnada església de Sant Joan de Munt pot veure’s un bonic portal d'estil romànic.

La ferrada via deixa a la dreta la cala de Les Elmes i el Sanatori, i a l'esquerra vessants trencades cobertes de vinyes i oliveres.

Es travessen seguidament, el túnel de Les Elmes, de 80 m.; el de Peternera, 369 m., i el de Les Portes, de 376 m., deixant a dreta en lloc enlairat l'antiga església de Cosprons. A la cala de Paulilles, també a la dreta, se veuen els grans edificis d'una fàbrica de dinamita. Es travessa un llarg desmunt i un petit túnel i s'obira ja la platja de Portvendres amb el Far de Cap Bear [Biarra]: és aquest un far de primer ordre a llum fixa i està situat a l'elevació de 203 m. sobre'l mar. Dessota hi ha el semàfor. Des del cim del penyal se gaudeix d'una vista esplèndida.

181 km. Portvendres, 2.108 habitants, cantó d'Argelers, districte de Ceret, al peu del mar. Port militar i comercial molt artillat, defensat pels focs de distintes bateries; és un dels més abrigats del Mediterrani i és capaç entre el port i la rada per a recollir 400 embarcacions. Està arrecerat dels vents i obert sols pel NE., del que n'està resguardat per una ferma escullera. La rada, unida al port per un canal de 19 m. de fondària, pel que hi poden entrar els barcos de gran port, forma un gran rectangle de 1.000 m. de llargària per uns 300 d'ample i una fondària de 13 metres. Antic Portus Veneris (Port de Venus). El temple de Venus estava situat en una altura al N., abrigat dels vents; se trobaren algunes despulles que es conserven en el Museu de Perpinyà.

Enllà de l'estació de Portvendres es travessa per un túnel de 840 m. el penyal de Sant Telm, en el que hi ha situada una bateria que domina els ports de Portvendres i de Cotlliure.

185 km. Cotlliure, 3.585 habitants, cantó d'Argelers, districte. de Ceret,. situat al peu del mar i d'una badia en forma de semi-circ en una situació molt pintoresca, esglaonat als costats de son antic castell, que havia pertanyut als templers. Té els carrers antics i estrets. Es un port més aviat de pescadors; les embarcacions de pesca passen de 80. L'industria principal és la de salar peix. Sos vins són molt apreciats. Produeix també molt suro. En un promontori rocós, endinsat en el mar, que abans formava un illot, hi ha la capella de Sant Vicenç, a la que s'hi fa una processó molt típica per mar, a la nit, a la llum d'atxes i fanals, en la diada del 16 d'Agost. Pot veure’s una notable creu gòtica de pedra en el cementiri.

L'església, de moderna construcció, se troba al peu del mar i té una alta torra rodona; son altar major barroc és feixuc i carregadíssim d'adornos. El tresor de l'església és molt notable. Guarda entre altres coses una hermosa creu de plata pulcrament treballada de més d'un metre d'alçària, uns bastons del mateix metall i un bordó del 1592, una rica capa pluvial del segle XVI amb preciosos brodats d'or representant passatges religiosos, belles dalmàtiques, una sardina d'or, un reliquiari del segle XIII o XIV.

Cotlliure és una població molt antiga, coneguda ja en temps llunyans amb el nom de Kouk Illiberri, havent-se trobat en son sol monedes ibèriques i emporitanes, àmfores i medalles romanes.

Enllà de Cotlliure, la via travessa el túnel de la Creu de la Forca, de 557 m. de llarg, i a la sortida va separant-se del mar. La torra de la Massana se redreça en un turó avançat dels contraforts de les Alberes.

190 km. Argelers. (Vegeu itinerari 87a). El ferro-carril creua la plana, passa per les enderrocades fortificacions de Taxó d'Amunt; més a la dreta hi ha les de Taxó d'Avall; i travessa la ribera de Sant Andreu.

196 km. Palau del Vidre, 915 habitants, cantó d'Argelers, districte de Ceret, magnífica horta i vinyals. Església antiga dels templers, en la que hi ha dos hermoses taules del segle XIV sobredaurades; posseeix també una magnífica capa pluvial brodada amb perles fines, feta a Barcelona en el segle XVI. Pot veure’s també una curiosa imatge de la Verge, de peu dret, portant l'infant Jesús al braç esquerre i cobert el cap amb una toca de caràcter molt original; ofereix la particularitat d'obrir-se com un armari un xic en avall del coll, deixant veure en son interior a l'Home Déu segut.

Palau del Vidre havia estat una mansió dels templers, i en l'edat mitjana havia obtingut nom per sa industria vidriera.

197 km. Es travessa el Tec per un pont de ferro de 157 metres de llarg.

199 km. Elna. (Canvi de tren.) D’Elna a Ceret. (Vegeu itinerari 84, en sentit invers.)

233 km. Ceret. De Ceret a La Preste. (Vegeu itinerari 79a, en direcció contraria.)

234 km. Arles.

265 km. La Presta.


Comentaris itinerari 87: De Barcelona a Ceret, Amélie (Els Banys d'Arles) i La Presta


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat