89. De Camprodon al xalet-refugi de Cortalets

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per la Vall de Cadí

11 hores. Pot anar-se còmodament en cavalleria fins al «Chalet».

10 h. Entreforc amb el corriol que puja dret a Les Xemeneies. (Vegeu itinerari 88a). De Camprodon al predit entreforc. (Vegeu itinerari 88 a, b, c, d, e, f.)

Se deixa a l'esquerra el petit corriol que porta a La Pica i es puja al coll, en pocs moments, per una llaçada de ben construït camí, fet de nou, i tot ell ben cuidat i arreglat, amb suficient amplària fins al Refugi. Tots aquests treballs han sigut fets per compte de l'honorable Club Alpí Francès.

El coll s'obre entre'l Puig Barbet i el Puig Sec. Una volta travessat, se va faldejant en amunt el Puig Barbet per dessobre La Vallmanya. A la part oposada, la serra del Roc Negre.

10 h. 15. Cresta del Puig Barbet. Preciós cop de vista sobre La Pica i la feréstega clotada de Balatj [Balaig]. Esplèndid panorama que rivalitza guapament amb el de La Pica. El Puig Barbet s'aixeca a l'esquerra a pocs metres de desnivell. Les caients de l'aspre pic, en aquest costat N., són del tot verticals, i la timba, a una enorme profunditat, espaordeix. Entre el Barbet i La Pica s'obira la Bretxa Durier, esquerda rublerta de pedregam que comunica La Pica amb el sot on s'amaga la glacera.

"Chalet" de Cortalets

El camí segueix enlairat flanquejant l'aresta de serra despresa del Barbet i que separa La Vallmanya de la vall de Balaig, i per la vessant d'aquesta última. Van fent-se ziga-zagues baixant constantment.

10 h. 40. El camí, després de fer grans llaçades, penetra dins d'una hermosíssima pinosa i va serpejant dins d'ella. Per entre el brancam de l'arbreda se distingeix la lluenta blavor de l'estany de Balaig.

11 h. Chalet-Refugi del Canigó, situat a 2.200 m. alt ., en lloc deliciós, dominant amplíssim panorama, en el Coll de Cortalets, entre hermosa boscúria de pins i avets que l'envolta i prop de l'estany gran de Balaig.

L'edifici consta de baixos i planta alta; en la planta baixa hi ha el menjador i la cuina; en el pis de dalt, ben arreglades cambres, amb dos llits cada una, i altra molt mes gran amb sis llits. Aquestes estan molt ben apariades, no faltant-hi res de tot lo necessari. La roba de llit fou regalada al Club Alpí pels grans magatzems de París. El servei de restaurant, també molt ben disposat, es a preus relativament econòmics, donades les dificultats d'aprovisionament; s'hi troba gran assortit de conserves en llaunes per a menjars de campanya. El chalet és obert des de Juny a Octubre. En els demés mesos facilita la clau als excursionistes la secció del Club Alpí de Perpinyà, que mereix tota classe d'agraïments per la instal·lació i conservació de tant útil refugi, així com per l’arreglo i millora de tots els camins qui condueixen al «chalet» i dels que pugen a La Pica.

La sortida del sol al mar, vista des del chalet, és d'un efecte esplendent i deixa un record que mai més s'esborra; a voltes surt entre un mar agitat de boires ajaçades per la plana.


b) Per Cortsaví

Jaça dels Cortalets de Balaig

14 h. Camí de ferradura.

4 h. Prats de Molló. De Camprodon a Prats. (Vegeu itineraris 71 i 75.)

10 h. 30. Cantina dels Meners. De Prats als Meners. (Vegeu itinerari 80). Des de La Cantina, passant pels Meners, en explotació ne va pujant fortament per un corriol que s'enfila amb rapidesa.

10 h. 50. Ruïnes i mines abandonades. Trencats penyals a la dreta. Tots els vessants estan plens de criaders de ferro, molts d'ells explotats o en explotació. També es troben grans betes de marbre blanc no explotades.

11 h. Coll de La Cirera, entre el Puig de Pel de Ca, 2.036 metres alt., al SO. I el Puig de l'Estela, 1.738 m. alt., al NE. Bon punt de vista sobre el Vallespir i les Alberes per un costat i dret a la vall de Vallmanya i el Puig Barbet, que la domina, en la vessant oposada. Les aigües van al Tec pel Riuferrer en una vessant, i al Tet per La Lentilla per l'altra.

El corriol planeja per la vessant alta de la serra.

11 h. 15. S'emprèn una ràpida baixada per entre bosc.

11 h. 25. Es travessa el barranc de La Rabassa, brancal de La Lentilla, i es flanqueja en pujada un contrafort de l’aiguavés oposat.

11 h. 40. Casa dels guardes forestals al costat del serrat dels Estanyols. Se puja pel mig d'hermosos boscos en seguits revolts.

11 h. 55. Font sota el camí. Se va planejant per dintre del preciós bosc.

12 h. Es travessa una vall afluent a la que es dóna la volta.

12 h. 5. El camí gira per dessobre els vessants de la vall de Vallmanya. Hermosos punts de vista.

Pica del Canigó a l'hivern des del Clot de Balaig

12 h. 30. Jaça font del Cucut. Per aquesta banda del Canigó no són tant nombroses les fonts com en les altres vessants.

12 h. 40. Es travessa el riu. Hermosa clotada.

12 h. 45. Altre aspre barranc que baixa de Puig Barbet.

12 h. 50. El camí dóna la volta a una estribació i es presenta a l'enfront la verda planura ondulada de Prat Cabrera.

13 h. Prat Cabrera, que es deixa dessota el camí.

Se segueix un bon camí forestal que enronda'l bosc, tot planejant. A sota es domina la vall de, Llec. Magnífica boscúria de pins i avets que agafa tota la vall. En el fons entre l’arbreda s'hi observa una espècie de refugi ruïnós nomenat irrisòriament Petit París.

13 h. 10. Tartera de Pas Cabrera. Una petita font prop del barranc. Segueix el bosc dominant el fons de Llec.

13 h. 20. Collet de Les Collises; sota, a la dreta, els aguts esquenalls d'aquest nom que s'endinsen en la vall. Els penyols de Les Collises són de formes rares i capritxoses i presenten un galan cop de vista. La vall de Llec, que s'estén emboscada al fons formant una ample reconca, s'engorja en avall abans de caure a la plana. Se faldeja sempre entre bosc el Clot d'Estabell, que baixa de Puig Barbet. Pasturatges entre el bosc.

13.h. 55. Collet dels Cortalets, que separa la vall de Llec de la de Taurinyà.

14 h. Se puja per l'hermós bosc de pins que s'estén a ambdós costats del coll.

15 h. Chalet-Refugi dels Cortalets.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat