95. De Camprodon al Pic de Set Homes

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Pel Pla Guillem

8 h. 15. A peu o en cavalleria fins al Coll de Bocacers.

6 h. 40. Pla Guillem. De Camprodon a Pla Guillem (Vegeu itinerari 88a). Es travessa el Pla Guillem i es guanya l'aresta que el separa del Coll de Bocacers, sempre per entre encatifat glebatge. Bellíssims punts de vista.

7 h. 10. Coll de Bocacers. (Vegeu itinerari 88e). S'emprèn la fadigosa pujada del cós avançat del massís del Canigó, per entre glebatge i pedregam, disfrutant, com a compensació, de l'hermós cop de vista que va fent-se més i més grandiós a mesura que es va pujant.

7 h. 45. Cim de Bassibés [Bacivers], 2.680 m. alt., el més occidental del propi macís del Canigó. Esplèndid punt de vista del cor de la muntanya amb ses trencades valls i sos entercs pics i serrals. El Pic de Set homes presenta a l'enfront sa severa i majestuosa massa. 
Se va serrejant pel cim de la Serra Gallinaça [Gallinera].


7 h. 55. Coll a l'extrem de serra, al peu mateix del feixuc Puig de Set homes. Se guanya aquest cim per nova i fadigosa pujada.

8 h. 15. Pic de Set homes, 2.750 m. alt.; un dels cims més importants del Canigó, per sa elevació, son feixuc i colossal macís que s'aixeca alterós damunt dels altres que l'envolten i sa situació topogràfica que el fa destacar del macís general de la muntanya. Sa punta més alta és dreta i aspre, envoltada de trencat rocam, enrunament, esvorancs i precipicis. Son cop d'ull és esplèndid, tant pel gran panorama que s'estén a immensa distància com per ésser una bella mirada dels demès pics de la muntanya, Casamí, La Pica, Barbet, Puig Sec i Tretze Vents, que es presenten a son voltant en agrupació gegantesca, així com també de les hermoses valls interiors del Canigó: Cadí, Llipodera, Comalada i La Molina. Volten son macís, al N., la vall de Cadí, i a llevant la Llipodera, que vessen llurs aigües al Tet; al SO., La Comalada, i a Mig-jorn la ribera de La Molina, que per La Parcigola porten ambdues llurs aigües al Tet. Està estrebat amb el Pic de Tretze Vents pel Pic de Rojat i La Portella, cap al NE., i s'abaixa cap al SO. a trobar, pel Puig de Bassibés i Coll de Bocacers, el Pla Guillem, punt des d’on, per Les Esquerdes de Rojà, s'arrelen les muntanyes del Canigó amb el Roca Colom, Costabona i carena general pirinenca. Arrenca del massís de Set homes una serralada que per la Portella dels Isards i Serra Vernet va a parar al peu mateix del riu Tec, prop de Prats de Molló, dividint les aigües de La Comalada de les de La Parcigola i altres més petits afluents del Tec. Si bé el panorama general de Set homes és similar al de La Pica i de Tretzevents, son punt de vista local és ademés molt interessant; al N., sobre la vall de Cadí, ses gorges i els esquenalls dels cims que l'envolten ; a l'E., sobre el sot de l'estany de La Comalada i tots els reclots d'aquest riuet; al S. i SO., vers l'hermosa vall de La Parcigola i la del Tec amb ses afluents; enllà, a l’O. i SO., dret al Pla Guillem, Les eriçades Esquerdes de Roja, l'alta vall del Tec, Costabona, Pla de Camp-Magre i l'hermós agrupament del Gra de Fajol, puigs de Bastiments i de la Dóna, el de l'Infern, el de La Vaca i Puigmal.


b) Per La Comalada

8 h. 45. A peu o en cavalleria fins a la font del Roc Negre. Pot fer-se en dues jornades, quedant-se a Prats o a Sant Guillem per a emprendre l'endemà a la matinada, l'ascensió.

7 h. 55. Font del Roc Negre. De Camprodon a la Font. (Vegeu itinerari 96a.) Se segueix vall en amunt en direcció a La Portella (Vegeu itinerari 88f), i abans d'arribar-hi s'escala el tarter que forma l'antemural de l'olla, on estil amagat l'estany de La Comalada.

8 h. 15. Guanyada l'aresta, se va seguint per dessobre el clot de l'estany. L'estany de La Comalada ocupa el fons d’un sot pregon voltat d'immensa tartera. Aparenta la forma d'un gros embut, i a través del mirall de ses fosques aigües se veuen brillar en son fons llimpes de glaç.

La neu de la congesta que li dóna vida s'estén des de el al faldar de Set homes. L'estany té uns 150 m. de diàmetre. Tota l'estructura del lloc indica l'existència anterior i ben determinada d'un gran glacier avui esgotat. Es un lloc verament feréstec; desolació arreu, sols devessall pedregós. No té sortida per a ses aigües, que es filtren pel rocam com per un monstruós sedàs donant en avall naixement a fredes i cabaloses fonts.

Va pujant-se per l’aresta ruïnosa que separa l'estany de les caients de la vall de Cadí i que s'estén des de Set homes al Puig Rojat. Ascensió fadigosa; escalada seguida pels trossejats penyalars de l'aresta.

8 h. 45. Pic de Set homes,


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat