96. De Camprodon al Pic de Tretze Vents

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

a) Per Prats de Molló i Serra Vernet

8 h 30. A peu o en cavalleria fins a la font del Roc Negre.

4 h. Prats de Molló. De Camprodon a Prats. (Vegeu itinerari 71). Se surt de la vila pel costat de la Ciutadella i per fadigosa costa.

4 h. 20. Can Tayet. Continua pujant-se. Se va engrandint el panorama sobre Prats i la vall del Tec.

4 h. 35. Can March, prop de la casa la font d'en Pallissó.

4 h. 45. Collada de la Batussa, 1.220 m., alt. Bonica vista. Planell herbat i conreuat.

5 h. Pla de Les Lloses, 1.450 metres alt., Clot de la Fayosa sota dels Puigs de Granarols i de la dreta, Puig de Serrahims

5 h. 15. Font dels Pastors sotal camí.

5 h. 30. Collada Comelles, 1.620m. alt. Se descobreix al fons el Pla de la Molina i les pintoresques clotades cireuides pel Coll de les Moles, el Puig dels Armaris, la Serra de Les Descàrregues, Pla Guillem, Coll de Bocacers, Puig de Bassibés, Set homes i Portella dels Isards. Va pujant-se en vistes al Pla de la Molina.

6 h. 5. Serra Vernet, 1.825 m. altitud. Es travessa la collada. Nou panorama sobre les valls de La Sant Guillem de Combret al fons, la serra del Roc Negre tancant l'espai, i més enllà, a l'altra part del Tec, la vila de Sant Llorenç dels Cerdans, Costoges i les muntanyes de Bassagoda, Sant Aniol i Talaixà. Se va faldejant la Serra Vernet per l’indret de La Comalada, disfrutant-se de bells punts de vista.

6 h. 15. Font del Abeuradors, en una clotada, entre roques i arbres. Seguits paisatges d’arbreda i penyalars de rares formes.

6 h. 35. Bifurcació amb el camí que puja de Can Picotós, Lloc en extrem pintoresc; estre i format per les roques, on els pastors lli han posat una tanca feta amb arbres per a que el bestiar no passi en avall, cap al bosc, i s'esgarrii.

6 h. 40. Jaça de La Comalada, en mig d'un gran i verd planell, en quin centre hi ha una gran barraca rodona. El riu de La Comalada corre, a la dreta, al fons. Se va pujant pel mig de pasturatges entre detritus i penyes que es deriven de la Serra de la Gallinaça, que s'aixeca a l'esquerra.

7 h. 10. Jaça vella, 2.174 metres altitud, sota mateix del Puig de la Gallinaca. Extensos pasturatges en un bell planell herbat, en el que s'hi aixequen varies barraques de pastors. Els cims dels voltants se presenten àrids, esquerps i pedregosos.

7 h. 20. Hermosa cascata. al fons, a la dreta„ per. la que s'hi,precipita el riu de La Comalada.

7 h. 30. Pla deis Badells; a l'esquerra s'obre al cim la tren-cada Portella dels Isards entre la Serra Gallinaça i Set homes.

7 h. 50. Font dei Roc Negre, glaçada, a 1º de temperatura. Sembla esser una filtració de l'estany de La Comalada, que sempre té glaç en son fons. S'emprèn a la dreta l'ascensió per la clapissa, escalada molt penible.

8 h. 30. Pic de Tretze Vents, 2.763 m. Esplèndid panorama d'horitzons tant extensos com el que es, disfruta des de La Pica i, si bé minvat per la part del Conflent, millorat, en canvi, per l'indret del Vallespir. Està estrebat al N. per una recolzada en direcció, NE. amb la trencada i inaccessible aresta de Puig Sec, que s'allargassa fins a La Pica i per l'E, i per la pròpia recolzada amb la Serra del Roc Negre, que s'estén llargament dividint les aigües del Tet i del Tec. Pel SO., eriçats trencalls vénen a unir-lo per La Portella i el Pic de Rojat amb el massís de Set homes, continuant. per ells la partió d'aigües dels dos expressats rius. Es d'un efecte sorprenent l’aspecte que presenta la vall i Clot de Cadí amb ses pintoresques gorges i els esquenalls aspres i aguts de Casamí, La Pica i Puig Sec i les crestes enasprades que els circonden. No és menys interessant el panorama del Clot i valls de La Comalada amb Set homes a l'enfront, que s'alça arrogant i majestuós.


b) Per Prats de Molló i Sant Guillem de Combret i La Comalada

9 h. 15. Bella excursió; pot anar-se en cavalleria fins a la font del Roc Negre. Si es vol fer nit a Sant Guillem o a Can Picotós, l'excursionista hi trobara bona, encara que modesta, acollida.

4 h. Prats de Molló. De Camprodon a Prats. (Vegeu itineraris 71 i 75). Se puja pel camí mateix que en aquest itinerari a.

4 h. 20. Can Tayet. Se pren per un corriol cap a la dreta, deixant Can March a l'esquerra.

4 h. 45. Collada de CabaneIles, alt. 1.125 metres. Se descobreix el Clot de la Figuera, Bell punt de vista sobre els veïnats d'aquest riberal situats entre boscos i conreus. El camí segueix per l'indret del Clot de La Figuera, sensiblement.

4 h. 55. Can Reynals, mas pintoresc en un sot voltat de bosc.

5 h. Clot de La Figuera. Es travessa la ribera. A l'enfront, i més avall, el veïnat d'en Coma, i varis masos esbarriats. El camí torna a enlairar-se per la vessant oposada,

5 h. 10. La gran Jaça, extensos i rics pasturatges. Se deixa a la dreta.

5 h. 25. Es va ascendint per entre un bell bosquet.

5 h. 30. Can Arnau, casa que serveix de cabanya, molt ben situada disfrutant d'hermosa vista cap a Mig-dia. Es la casa del terme de Prats, on tarda més a pondre-s'hi el sol. Se puja serpejant pel glevatge. Penyals entre l'herbei.

5 h. 45. Coll d'en Sé 1.375 metres alt. Nou punt, de vista sobre ambdues valls, de La Figuera i de La Comalada, que separa. Al fons d'aquest últim indret, la gran casa de l'Allau. Se segueix per les vessants de La Comalada. Bonics paisatges sobre la cinglera de Roques Roges i l'estreta gorja per on se llenca la ribera i en la que hi ha un gorg d'una fondària immensa i desconeguda. Varen caure-lli unes grosses bigues que ben prompte foren engolides dret al fons sense que hagin aparegut enlloc mai més. Se va faldejant per la fageda entre grans grenys.

6 h. La Creueta, 1.400 m. altitud, dessobre la cinglatera de Roques Roges. Al tombar el coll se descobreix al fons el sot de Sant Guillem de Combret, amb sa petita ermita entre cingleres, i la casa de Can Picotós.

6 h. 15. Collet dels Aplegadors; se. rodeja la clotada per dessota Serra Vernet.

6 h. 20. Mas Els Aplegadors.

6 h. 35. Can Picotós, 1.350 metres alt.; casa la més alta dels faldars del Canigó, i on l'amabilitat de sos amos ofereix bon hostatge als excursionistes que hi volen fer nit per a esser de bon matí dalt dels cims de la muntanya.

A curta distancia de la casa hi lla l'ermita de Sant Guillem de Combret en un turó encinglat i situada pintorescament entre altres cingla teres, rodejada d'arbres centenaris. Prop de l'ermita hi ha una fresca font. La capella és antiquíssima; ses parets són de gran espessor, d'un metre de gruix; sa baixa volta és de canó seguit, i sa porta, senzilla, és baixa en extrem. Donen claror a l'interior senzills forats oberts en el mur. Sa teulada està feta de feixugues lloses. Es notable l'antiga campana que hi ha en sa espadanya, té la forma de mitra, és mal forjada i abonyegada i sona com una grossa esquella de remat. Conta la tradició que fou construïda vel mateix sant amb les mans, sense cap eina. En amunt de Can Picotós, el riu de La Comalada passa engorjat. El camí s'enlaira i s’endinsa en la clotada per aspre vessant dreta, deixant el riu al fons. Terrer trencat; fageda entre rocs.

7 h. 20. Bifurcació amb el camí que ve de Serra Vernet. (Vegeu aquest itinerari a).

9 h. 15. Cim de Vents.


c) Per Set Homes

8 h. 30. Excursió molt interessant si es vol recórrer la gran barrera que separa les aigües del Tet de les del Tec, des de Roca Colom a Tretze Vents. Es molt fadigosa, pròpia tant sols per a provats excursionistes, U practicable només que a peu des de Coll de Bocacers al cim de Tretze Vents.

6. h. 10. Pla Guillem. De Camprodon a Pla Guillem. (Vegeu itinerari 88a).

7 h. 45. Pic de Set homes. De Pla Guillem al Pic de Set homes. (Vegeu itinerari 95a). Se va seguint l'aresta rocallosa i trencada de la carena buscant els passants més accessibles, Dessota els peus s'obre la feréstega olla on s'amaga l'estany de La Comalada.

9 h. 10. Portella del Canigó. Ferma pujada per rocam i detritus.

8 h. 30. Cim de Tretze Vents.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat