99. Del Vernet a Vilafranca del Conflent

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon
Portal de l'església de Cornellà del Conflent

5 km. Carretera.

La carretera surt del Vernet i segueix la part dreta de l'ampla i plana vall del Riu Major. El paisatge és en extrem agradable i el trajecte està ombrejat d'hermosos arbres, plàtans i castanyers. A cosa de mig kilòmetre se troba en el peu de la carretera la Font Nova, molt ben arreglada. Pont sobre la ribera de Sant Vicenç.

1 km. Fundició i construccions de les mines del Vernet. Ferro-carril aeri a gran pendent, pera baixar el mineral dels meners, el que travessa des de la part oposada de la plana.

Tot el trajecte de la vall del Riu Major és ben atractívol; l'entonació general del país és d'un colorit falaguer, per la verda vegetació dels prats i camps salpicats d'arbreda.

2 km. Cornellà del Conflent, 512 h., cantó i districte de Prades, 534 m. alt., Situat en la bifurcació de la vall de Fillols amb la del Vernet o Riu Major.

Hostal: Roquet a la plaça. Soler en el cantí vell.

L'església, classificada entre'ls monuments nacionals de Franca mereix una detinguda visita. Pertanyia a l'antic priorat de canonges regulars de Sant Agustí i sa construcció data del segle XII. Destaca tot seguit son esvelt campanar quadrat, que té 23'50 metres d'elevació per 5'50 de base; en son pis primer hi té en cada cara dues finestres, cegades quasi del tot; en el pis superior no hi ha més que una gran i ampla finestra arquejada, per banda; en les divisions de cada pis hi corren ratlles d'arquets; està cobert per una teulada a dues vessants. La portada de l'església, de marbre blanc rosat, és esplèndida i d'un gust exquisit, de les millors en son gènere i estil; les arquivoltes son decorades amb fulles de llorer; està ornada per sis columnetes amb elegants capitells molt ben esculturats; en el timpà s'hi veu la imatge de la Verge amb dos àngels als costats; les portes, de fusta i antigues, estan magníficament decorades amb ferramenta molt ben treballada. Remata la fatxada en ratlla horitzontal, emmerletada, dessobre airós i decorat finestral. L'interior consta de tres naus: una central major i dugues de col·laterals; la del mig i el creuer son de canó lleugerament apuntat; les dels costats tenen per secció un quart de cercle; forma quatre compartiments que es comuniquen per quatre arcs recolzats sobre pilars rectangulars molt robustos i sense cap decorat; el cap del creuer està format per un absis central i quatre petits absis, dos per banda, que no s'acusen en l'exterior.

Absis de l'església de Cornellà del Conflent

L'església té 34 metres de llargària i la volta central 11 metres d'alçària. El retaule major, ben conservat, és una notable obra d'escultura, executada, en 1345, per l'escultor Cascall, natural de Berga; és de marbre blanc rosat, representant en vint requadros passatges de la vida de Jesús. La mesa, sostinguda per columnetes d'estil romànic, queda lliure per darrera i pels costats, podent-se apreciar el bon gust i delicadesa de l'ornat interior de l'absis, en quin mur hi ressalten uns notables baixos relleus, obra del segle XVI. En la part exterior presenta l'absis central tres elegants finestres molt ben decorades, de molt bon dibuix i de molt elegant combinació en totes les parts, essent, les treballades arquivoltes, sostingudes per quatre columnetes d'ornats capitells; els absis laterals són de parament recte, sols interromput per una espitllera corresponent a son centre. Són també dignes d 'observació, en l'interior del temple, una antiga imatge de la Verge, medieval, i les velles cadires del cor.

Al costat de l'església hi ha els destartelats restos de l'edifici que fou priorat de Sant Agustí i de l'antic palau dels comtes de Cerdanya. Se noten també en la població algunes antigues cases amb detalls apreciables, en especial una de bon gust renaixernent.

A mida que la carretera va separant-se de Cornellà, la vall va estrenyent-se, fins a formar un engorjat, tancat per espadades masses calcaries, de formes capritxoses, en les que s'hi obren balmes i coves.

5 km. Vilafranca del Conflent.


Esquerra.png Inici.png Dreta.pngAdaptació del llibre: Pirineu Català: Vallespir, muntanyes del Canigó, Conflent 
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat