Comentaris itinerari 12: De Camprodon a Molló i a les Deus del Sitjar o Fonts del Ritort

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

Botàs gran i petit

Torras surt pel camí de les planes de Llandrius (actual carretera a Molló), diu "dret al nord, on tanca l'horitzó el Puig de les Forques". De fet és en sentit NE. I tampoc no he pogut trobar cap referència al Puig de les Forques en els mapes de l'ICGC o Alpina; podria ser un punt del Serrat de Queralbs?.

El botàs gran podria ser la resclosa de la central elèctrica. Les fotografies aèries de l'any 1945-46 accessibles a l'Ull del temps de l'ICGC mostren el salt d'aigua però no la central elèctrica. Però una mica més endavant menciona l'aqüeducte que actualment porta aigua a la vertical de la central elèctrica i baixar en fort pendent per moure les turbines.

El botàs petit diu que està situat entre el molí de Can Moi i la font de Can Moi, quan el camí es torna a acostar al Ritort. No l'he pogut trobar en mapes ni fotografies aèries, però si l'aiguat de 1940 no el va malmetre, potser hi podríem trobar una petita resclosa (que aprofitava el molí?).


Els camins de l'Avellanosa

Els itineraris 12, a les fonts del Ritort, i 22, al puig de les Forques, parlen de camins del clot de l'Avellanosa, que pren el nom d'un mas de més amunt que el mapa de l'ICGC anomena "Avellaneda" (masia, torrent, etc).

L'itinerari 12 menciona que en el minut 50 "S'obre a la dreta la bonica vall de l'Avellanosa, verda i conreada. El camí s'enlaira donant revolts, i deixa el riu al fons". I en el minut 55, "Es deixa a la dreta un corriol que condueix al fons de la vall, als molins del Coronel i d'en Plaga. Hostal de l'Arengada, al peu del camí". Segons aquestes indicacions sembla ser un camí que hi ha abans d'arribar al km 16, allà per la cota 1060m.

Composició de l'Ull del temps de l'ICGC. Corriol que condueix al fons de la vall

Ull del temps de l'ICGC. Corriol que condueix al fons de la vall.


L'itinerari 22 ens diu que en el minut 50 (a l'arribar on s'obre la vall de l'Avellanosa): "L'Avellanosa. Pocs passos en amunt del Clot de l'Avellanosa es deixa el camí de Molló, prenent-se un petit corriol a la dreta". Sembla doncs un camí que es prendria abans del km 15 i a una cota propera a 1025m al bac de Cruanyes, passant al costat d'una resclosa feta posteriorment. Així doncs la ruta 22 que he pujat a Wikiloc està malament i cal que l'esmeni, doncs posa el camí més amunt, un cop passat el revolt de la vall.

Composició de l'Ull del temps de l'ICGC. De l'Avellanosa baixant a trobar el Ritort

Ull del temps de l'ICGC. De l'Avellanosa baixant a trobar el Ritort.Tornar a la plana de l'itinerari.
Tornar a l'índex de Comentaris.