Comentaris itinerari 17: De Camprodon al Mariner

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

La llegenda del Mariner de St. Pau

La casa El Mariner és la del protagonista de la llegenda del mariner de Sant Pau recollida per Mossèn Cinto Verdaguer. El nom de la casa és més antic que la redacció d'en Verdaguer, a l'entrada de la casa hi ha una inscripció amb el nom "Mariner" i l'any 1756.

La llegenda del mariner de St. Pau, i altres d'en Verdaguer, en PDF (Ed. La Resistència. CC BY-ND-NC 4.0)


Torras no esmenta la llegenda ni en Verdaguer (1845-1902), contemporani seu, ni de passada.


És interessant notar el paral·lelisme entre la llegenda del Mariner de St. Pau de Segúries i uns versos del cant XI de l'Odissea.

El vident Tirèsias diu a Ulisses que un cop tornat a casa, i després d'eliminar els pretendents de Penèlope, prengui un rem i marxi terra endins fins a trobar un lloc on, igual que el Mariner de St. Pau, no coneguin l'estri, ni vaixells, ni la mar. I que allí faci uns sacrificis als déus per a aconseguir aplacar-los i viure una feliç vellesa.

La traducció d'en Carles Riba de l'Odissea a la col·lecció Bernat Metge (pàgines 107 i 108 del segon volum, cant XI) ens en dóna els detalls.

Recull Verdaguer una llegenda anterior o és ell qui a partir de trobar un mariner a muntanya ho lliga amb Ulisses?

Sabeu de cap altra mite o llegenda de mariners que marxin terra endins amb un rem fins trobar la pau allí on no es coneix l'estri?


La Ral

Torras ens descriu l'origen i estat del poble poc abans de 1902.

Josep Maria Co i de Triola va fer-hi tres fotografies uns 10 o 20 anys després. L'arxiu del CEC no les classifica bé (vegeu més avall). Totes tres són del carrer de La Ral, dues mirant l'església i l'altra des de davant l'església de la Mare de Déu de Gràcia, mirant a nord.

Carrer de Camprodon amb part de l'església.jpg

El CEC la classifica com "Carrer de Camprodon amb part de l'església", però no és un carrer de Camprodon, és el carrer de La Ral.[1]


La Ral. Foto: J.M. Co i de Triola. Arxiu CEC.

Aquí també el CEC la classifica com "Carrer amb una església i alguna gent en un poble de la vall de Camprodon", però és la mateixa fotografia d'abans feta des d'uns metres més a la dreta i més proper a l'església.[2]


La Ral. Foto: Co i de Triola. Arxiu del CEC.

Aquí la descripció del CEC s'hi acosta més: "Carrer d'un poble de la vall de Camprodon". També és La Ral, fotografia presa des de davant de l'església de la Mare de Déu de Gràcia, mirant a nord, on s'han fet les altres dues fotografies.[3]


Pel Sitjar

Arribats al Sitjar, passat el portal que talla el camí, seguir avall vers la font. Val la pena desviar-se un pèl a l'est per veure la petita església romànica de St. Bartomeu del Sitjar.


Referències


Tornar a la plana de l'itinerari. 
Tornar a l'índex de Comentaris.