Comentaris itinerari 21: De Camprodon al Montfalgars

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

El camí de la Retirada

L'itinerari "a) Per Coll d'Ares" era el camí ral vers Prats de Molló i l'Alt Vallespir. Va ser també una de les rutes més transitades de l'èxode republicà durant gèlid febrer de 1939. Amb la carretera arranjada durant la post-guerra, el camí va anar perdent pas i només darrerament s'ha recuperat amb el nom de camí de la Retirada per a recordar i homenatjar als qui hagueren de marxar.

La carretera passava per Molló i arribava a Coll d'Ares, però per a qui anava a peu, aquest camí era més curt i sense vehicles. Un cop a Coll d'Ares, i després dels controls dels gendarmes francesos, no hi havia carretera i calia baixar a peu, entre la neu, fins a l'enrunat hospital de camí i ermita de Sta. Margarida. I d'allí dret avall cap a Prats de Molló o fins el coll de la Sella a trobar la carretera.

Altres rutes de la Retirada per aquests vorals (indrets de pas i altitud):

Va ser per Coll Pregon on, tal com explica n'Avel·lí Artís-Gener (Tísner) en el darrer capítol del segon volum de les seves memòries "Viure i veure", que com a tinent coronel de la darrera unitat de l'exèrcit republicà als Pirineus va passar la ratlla la matinada del 14 de febrer de 1939.

En Pere Calders ens explica les seves vicissituds en el número 2 (novembre 1939) de la Revista dels Catalans d'Amèrica. El 10 de febrer de 1939 va passar de Molló a Coll d'Ares en direcció a Prats de Molló, on va ser tancat inicialment en un camp de concentració. Es va escapar de Prats junt amb en Tísner, amic d'escola i feina, i futur cunyat, per anar a Tolosa de Llenguadoc.

També els escriptors Joan Sales o Artur Bladé van passar per coll d'Ares el febrer de 1939 camí de l'exili.

A Camprodon podeu visitar l'exposició permanent La Retirada en el renovat espai cultural Cal Marquès. Una molt bona exposició que ajuda a entendre el drama humà i la duresa d'aquest tram de ruta que emprengueren els exiliats.

Més enllaços:


Tornar a la plana de l'itinerari.
Tornar a l'índex de Comentaris.