Comentaris itinerari 25: De Camprodon a Roca Colom

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

Barraca d'en Garidà, inspiració pel refugi d'Ull de Ter

L'idea de construir algun tipus de refugi a Ull de Ter ve de lluny.

Ja en Carles Bosch de la Trinxeria ho posà per escrit l'any 1887 en el llibre Recorts d'un excursionista[1].

"Los aficionats á casseras y excursions qu' estiuhejan á Camprodon haurian de fer construhir a prop de la Jassa de Morens una barraca ó chalet de fusta pera poderhi passar alguns dias ab comoditat. Morens es lo centro de casseras d' isarts, llebras, y perdius blancas, y centro de excursions pera recorrer los Piriueus fins á Puigmal."

Torras, coneixedor de l'obra de Bosch de la Trinxeria i estiuejant a Camprodon, concreta una mica més i troba en la casa d'en Garidà un exemple de com podria ser aquest refugi. En l'itinerari al Roca Colom per Carboners, es fixa en aquesta casa i ens en dóna alguns detalls:

"Barraca d'en Garidà, 1635 m. molt ben construïda i ofereix un bon refugi per a la nit. Forma dos pisos: l'inferior, al que s'hi entra per la part que mira al riu, estant arrimat a la penya en la part oposada, serveix per a quadra; i el superior, al que s'hi entra a peu pla per la part de la muntanya, per un estret corredor que forma amb la pròpia penya, per a refugi i dormitori. Està així resguardat de l'aire pel recer on es troba i de la humitat amb motiu de la quadra inferior que li comunica escalf, sobre tot si hi ha bestiar tancat. Una rengla de cabirons sense cap mena de revoltó, sols amb un sostre d'una gran gruixa de palla separa l'un pis de l'altre. Aquesta palla constitueix un bon jaç tou i calent. El sostre està format per cabirons ben ajustats entre si i recoberts de grans lloses pissarroses per a ben evitar les inclemències del temps. La clau es facilitada, a Setcases, per l'amo de la barraca, a totes les persones de confiança.

Llàstima que una barraca igual o pareguda no sia a Ull de Ter."

A més a més, el 1899, mentre Torras estaria escrivint la guia, el Club Alpí Francès va inaugurar el "xalet" guardat dels Cortalets, el primer refugi de muntanya amb guarda del Pirineu.

El llibre d'en Torras va ser editat l'any 1902. Poc després, entre 1907 i 1909 es va construir el xalet-refugi al pla de la Calma d'Ull de Ter, al caire del balcó amb vistes a l'est: del Montfalgars a la Mare de Déu del Mont, emmarcats entre els boscos de Coma Ermada a l'esquerra, el Gra de fajol a la dreta i la carena del serrat de la Balmeta de base.

Vista des del Pla de la Calma (entre els refugis nou i vell) d'Ull de Ter direcció SE. Foto: Jordi Iparraguirre


Finalment, aquest xalet-refugi no tingué res a veure amb la casa d'en Garidà, però serví de primer pas per a concretar que calia un refugi i posar-ho per escrit en una obra que va ser molt popular. La seva presidència del Centre Excursionista de Catalunya i determinació van acabar d'ajudar a fer possible el repte.


Entada a la Wikipedia sobre el xalet-refugi d'Ull de Ter,


Referències

  1. BOSCH DE LA TRINXERIA, Carles. Recorts d'un excursionista. Barcelona: Imprenta La Renaixensa, 1887, p. 397


Tornar a la plana de l'itinerari.
Tornar a l'índex de Comentaris.