Comentaris itinerari 28: De Camprodon al Pic de la Dona

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

On és el Pic de la Dona?

Hi ha discrepàncies en la localització del Pic de la Dona (o Pic de la Portella com també l'anomena l'ICGC).

En Torras situa el Pic de la Dona on avui posem el Pic de Bacivers, és a dir, en el punt més alt i gairebé el més septentrional de la carena entre Bastiments i la Portella de Mentet. També ho fan el mapa de l'editorial Alpina 1974 i el de carenes d'Ull de Ter fet pel CEC el 1959.

Per contra, el mapa de l'ICGC situa el Pic de la Dona una mica més a sud-est i carena avall, en la mateixa longitud que el pla de la Portella que trobem just al nord i darrera del restaurant de l'estació d'esquí.

  • Mapa de la zona del Pic de la Dona. Llibre de C.A. Torras 1902
  • Mapa de la zona del Pic de la Dona. Mapa de Carenes, CEC, 1959
  • Mapa de la zona del Pic de la Dona. Ed. Alpina, 1974
  • Mapa de la zona del Pic de la Dona i Bacivers. ICGC

Trobem un altre pic de Bacivers (Pic de Prat de Bacivers -ICGC- o Pic dels Bacivers de Prats -segons l'IGN francès), just al nord de Bastiments, i amb l'estany de Bacivers al seu sud-est. Aquesta duplicitat a cada vessant la trobem també amb els noms de la Fossa del Gegant, i de Morens. El significat de "bacivers" també pot facilitar que diferents llocs rebin aquest nom que no fa sinó descriure un ús determinat de la muntanya.

L'enginyer forestal Miquel Perals, fill de Setcases, ens explica en aquest article de juliol de 2017[1] que la toponímia donada pels habitants de la zona és la que avui assigna l'ICGC, i com aquesta errada o discrepància d'en Torras, i potser de n'Artur Osona abans, s'ha anat propagant en molts mapes i guies.

Panoràmica del Pic de Bacivers, Pic de la Dona, Pla de Coma Ermada i Pla de Campmagre. Foto: Jordi Iparraguirre


Bacivers, Morens i Pic de la Dona. Foto: Jordi Iparraguirre


Referències

  1. PERALS DESCAMPS, Miquel. "L’erròniament dit Pic de la Dona és el Pic de Bacivers". El Ripollès Digital.cat. 10 juliol 2017.


Tornar a la plana de l'itinerari.
Tornar a l'índex de Comentaris.