Comentaris itinerari 2: Fonts de la Vall de Camprodon

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

Intercanvi de noms entre la font Llandrius i la font de les Gavatxes?

Sembla que hi ha un intercanvi de lloc o nom entre les fonts de les Gavatxes i la de Llandrius.

El llibre situa la Font Llandrius "Sota la casa de Llandrius, a l’extrem de Les Planes." i la de les Gavatxes "... i es baixa per l’altre que va a trobar l’extrem de Les Planes pel camí de Can Moi. Al començar aquest caminet, sota d’uns ombrosos arbres, neix la font, que no està gens arreglada.". És a dir, donades les descripcions de les localitzacions de cada font, Torras intercanvia els noms de les fonts tal com els coneixem avui.

També la fotografia presa l'any 1922 per Òscar Torras i Buxeda, fill d'en C.A. Torras, consta a l'arxiu fotogràfic del CEC com "Font de les Gavatxes", la que actualment anomenem Llandrius.

Per a la família Torras, o fins a 1922 si més no, la font de les Gavatxes és la que actualment coneixem amb el nom de Llandrius. La que anomenem de les Gavatxes va estar força oblidada i mig perduda entre les herbes fins fa uns anys.

D'altra banda, els mapes actuals (Alpina 1976) i els panells informatius, com també Llorenç Birba[1], indiquen que la font Llandrius és la que mira a l'oest amb grans vistes a Camprodon i el Ritort, tal com la coneixem ara. La font de les Gavatxes és avui just sota el mas Llandrius (Can Pascal), en direcció a l'E, uns 100m abans de la palanca del Ritortell.

La que avui coneixem com Llandrius va ser endreçada fa força temps, com es pot veure en la fotografia de 1922, i és la que ofereix unes grans vistes sobre Camprodon, Cavallera i el nou camp de futbol municipal. Va ser remodelada l'any 1949[2], moment en el que potser van intercanviar noms amb la de les Gavatxes.


Vall de Ritort i planes de Llandrius

Dels botàs gran i xic en el camí a Can Moi anomenats en el llibre, no en queda cap rastre en els mapes actuals, però Torras ens diu del Botàs gran (itinerari 12): "El camí passa enlairat sobre el Ritort, que té a l'esquerra bonica resclosa anomenada el Botàs Gran.". És a dir, és la resclosa que hi ha entre la central elèctrica del Ritort (abans del pont de la C38 sobre el Ritort) i el Cementiri municipal de Camprodon. Tot i això, sí que l'any 1990 es va inaugurar, amb la presència del President Pujol, una nova font anomenada del Botàs, amb un petit botàs[3]. Sembla que recull les aigües de la font de Sant Josep que Torras situa a l'altra vessant de la Vall, en els prats al peu de St. Antoni, i avui potser al mig dels camps de golf. l'actual font del Botàs es troba en un racó de la vora nord del camí que porta, paral·lel al Ritortell, cap a Coll Pregon i Font Rubí, davant de la palanca del Ritortell, on ara hi ha l'entrada al golf.

La font de les Espones no surt als mapes. De la descripció del llibre, sembla que es pugui trobar, aproximadament, seguint el camí que va per dalt de la font Llandrius (actual) en direcció N. vers Can Moi.

La font dels Sàlics tampoc no surt en els mapes actuals. Segurament quedaria molt malmesa o totalment destruïda pels grans aiguats de 1940. El mateix segurament passaria a la font del Forat, que Torras situa uns metres més amunt, també en el marge esquerra del Ritort. Avui no hi ha marge ni ribera a l'esquerra del riu en aquest tram.

La font del Ferro[4] de la Campa sí existeix, ben indicada en mapes i rutes de Camprodon. Raja molt poc aigua però segueix tenint el fort gust a ferro que li donà el nom. El que no es troba, per la vegetació i les riuades, és el camí dels enamorats entre el riu i el canal. Avui es dóna aquest nom al camí o carrer, al costat dret del canal, que porta fins els cementiri municipal.

La font de la Mosquera encara existeix i està indicada en el camí a Ascensió via el mas de Les Fonts, passada la cruïlla del camí a Rials.

També és molt coneguda la font de Can Moi, on encara es celebra actualment l'aplec per la Mare de Déu d'agost.

De les altres fonts no en tenia coneixement i miraré, quan pugui, acostar-m'hi a veure què hi trobo.


Vessants del Sant Antoni i vall del Ritortell

Les font del Boix[5], Sant Patllari[6] i del Vern[7] són les més conegudes d'aquesta vessant. A destacar els canvis en la vegetació, molt més frondosa ara, que limiten les vistes de les que ens parla en Torras. En particular, noteu en el camí que porta a la font del Boix, el banc de pedra que van construir per a admirar la vista, avui bloquejada per uns frondosos arbres. També en fotografies antigues de la font del Boix no es veu cap arbre al seu voltant, i és avui un indret fresc i ombrívol. Observeu a la fotografia de la fitxa que l'abeurador és a mateix nivell que la font, quan avui és en una cota inferior i recull l'aigua de la font.

Seguint amunt pel camí o pel corriol arribem al monument a Cèsar August Torras, inaugurat l'onze de setembre de 1925, dos anys després de la seva mort, en homenatge a qui impulsà l'excursionisme a Catalunya i especialment la Vall de Camprodon a través de les seves guies itinerari.

Des de la font del Vern podem prendre direcció oest per a trobar la font del Grau i passar per sota el mas del mateix nom fins arribar a la font Llandrius. passant per sobre el mas Llandrius. És un camí que es va perdent i emboscant, s'hi passa menys per la proximitat a les cases i per emboscar-se cada cop més. Però que ofereix molt bones vistes quan la vegetació ho permet.

De la font de St. Josep ja hem vist que ha estat reconduïda cap a la nova font del Botàs. La font del Masot és molt propera al mas del mateix nom.

Les altres fonts no surten als mapes i no forment part del recorregut habitual, caldrà visitar-les a veure què en queda.

Finalment, una nova font urbanitzada en els darrers anys, la font del Faig, en el costat nord del camí vell de Font Rubí, paral·lel al Ritortell, passats uns 200m de l'encreuament per anar a la font del Vern o les fonts del Boix i Sant Patllari.


Referències

  1. BIRBA PERRAMON, Llorenç. La vall de Camprodon. 3a edició, 1989. Ed. Montblanc-Martin. Barcelona
  2. Fitxa de la font Llandrius - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26
  3. Fitxa de la font del Botàs - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26
  4. Fitxa de la font del Ferro - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26
  5. Fitxa de la Font del Boix - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26
  6. Fitxa de la Font de Sant Patllari - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26
  7. Fitxa de la Font del Vern - PDF Ajuntament de Camprodon; Consulta 2021.01.26


Tornar a la plana de l'itinerari.

Tornar a l'índex de Comentaris.