Comentaris itinerari 31: De Camprodon al Puig de Pastuira

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

On és el Puig de Pastuira?

Hi ha una confusió sobre la localització del pic de Pastuira. El mapa d'En Torras i el mapa de l'ICGC el situen en llocs diferents. El que per a Torras és el Pastuira, el pic més alt de la zona (2692m), per a l'ICGC és Les Borregues, i situa el Pastuira més al SE, al final de la carena i a 2354m.

El mapa d'en Torras, fet pel dibuixant Joseph Fort, ens indica un camí més o menys pel dret fins arribar a la Collada del Catllar, i ens situa el pic de Pastuira on l'ICGC hi posa Les Borregues. També pel temps indicat en la guia, sembla molt més probable situar el que Torras identifica com Pastuira on diu el mapa d'en Fort que no el molt més llunyà de l'ICGC. Un mapa del CEC fet el 1959 també anomena Pastuira al pic que el ICGC anomena Les Borregues.

Torras escriu que "[Pastuira]... separant amb son gran murallam les valls del Ter de les del Freser. Del cim de Pastuira n'arrenca la serralada que separa la Coma del Catllar de la Coma de l'Orri i vall de Carlat". Si separa el Ter del Freser, no pot ser el Pastuira de l'ICGC i ha de ser el que l'ICGC anomena Les Borregues. Però si és així, també hi ha una confusió la situar el Pic de la Canal Mala; el deixa a dreta quan va pujant però el troba entre la collada del Catllar i el Pastuira/Borreques quan va a fer el cim, al que arriba en 30 minuts des de la Collada.

També la Canal Mala varia de lloc segons altres mapes. L'ICGC i l'IGN espanyol el situen més a llevant, travessant una canal de pedra, la resta de mapes anomenen Canal Mala al que l'ICGC anomena Clot de les Borregues.

  • Zona del Pastuira i Vall de Carlat. Mapa de l'ICGC.
  • Itinerari del Pastuira. Mapa de Joseph Fort, 1902.
  • Zona del Pastuira i Vall de Carlat. Mapa del CEC, 1959.
  • Zona del Pastuira i Vall de Carlat. Mapa Alpina, 1974.
  • Zona del Pastiura i Vall de Carlat. Mapa de l'IGN francès.
  • Zona del Pastuira i Vall de Carlat. Mapa de l'iGN espanyol.

Com veurem també tot seguit, tota aquesta zona és un caos toponímic.


De la Ruta per la Coma de Catllar

Veiem algunes discrepàncies toponímiques.

Torra menciona que des de la Cabana del Ras té enforn el Roc de l'Àlliga: "A la part oposada destaca el Roc de l'Àliga, avançat del massís de la serra". Segons el mapa de l'ICGC, el Roc de l'Àliga és a la mateixa vessant i l'excursionista hi ha de passar abans poc d'arribar a la Cabana. Torras anomena Roc de l'Àliga al que l'ICGC anomena Roc de Calabrú.

La Cabana de Dalt de la descripció d'en Torras és possible que sigui el que l'ICGC anomena les Cabanes del Catllar.

Tampoc no queda clar el topònim les Milloneses. Per semblança fonètica podria ser el clot o vall que baixa de les Roques de les Maioneses (N 42.37716 E 2.24897). Però si seguim la guia, aquest clot ve abans de la Jaça del Roc, i poc abans (potser massa poc) trobem el torrent de les Molloneres. Els mapes de l'ICGC i del IGN francès no ofereixen cap solució. El mapa de l'IGN espanyol situa el Clot de les Molloneres entre les Cabanes del Catllar i la Jaça del Roc, tal com escriu Torras.

L'ICGC anomena Clot de les Borregues al que l'IGN francès anomena Canal Mala; Torras i l'IGN francès coincideixen i discrepen de l'ICGC.

Un cop a la Jaça del Roc, Torras escriu: "Cauen per la part oposada de la vall les corrents d'aigua dels Sagalisans formant dues llargues i primes cascates". El mapa de l'ICGC no mostra cap topònim relacionat o semblant amb Sagalisans.

El mapa de l'ICGC no mostra cap Jaça de les Eugues; Situa una Plana de les eugues al sud de la Jaça del Roc i a l'altra vessant del camí, en un lloc per on no passa l'itinerari descrit, i una Costa de les Eugues muntanya amunt, sota la carena del Catllar, i més amunt del Triader.

Vegeu els mapes de més amunt per a situar-ho tot més fàcilment.


Pel Camí de Núria

Un cop a la Collada de Fontlletera, Torras puja pel dret per l'aresta de la Serra dels Moros fins al pic de Fontlletra, deixant a l'esquerra el camí el Coll de Tres Pics.


Pics i altra toponímia (ICGC) de la Vall del Catllar vista des del Castell dels Moros.


Tornar a la plana de l'itinerari.
Tornar a l'índex de Comentaris.