Per què?

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

Teniu a les mans una transcripció i adaptació del llibre d’En Cèsar August Torras, Pirineu català: Comarca de Camprodon, edició de 1902. Un llibre que és una fita en el món de l’excursionisme català i el primer d'una sèrie que va despertar en molts les ganes de redescobrir el país a través de les excursions.

Dos motius m’han mogut de fer aquesta reedició. D’una banda l’estima a unes contrades que per orígens familiars trepitjo des de ben petit. De l’altra, la pròxima commemoració dels 170 anys del naixement (5 juliol 1851) i aviat els 100 anys de la mort (22 juny 1923) d'en Cèsar August Torras, fill predilecte de Camprodon per la seva tasca divulgadora de l'excursionisme i la comarca. I potser una tercera, poder gaudir de muntanyes i reviure grans paisatges tot vivint ara en un país força pla i en una època de confinaments i restriccions de moviment.

Amb aquesta digitalització i edició he volgut tornar a posar a disposició de tothom un llibre i unes informacions d’itineraris que són encara molt vigents. També les descripcions someres que fa en Torras de com eren la vida i les comunicacions al Pirineu oriental entre 1895 i 1902. No us perdeu l'itinerari en tren entre Barcelona i Ripoll, que segueix el mateix recorregut que avui; O les descripcions de les absents carreteres entre, per exemple, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses; camins de ferradura no aptes ni per a carros (quan el tren ja les unia). Són unes molt bones descripcions per a entendre millor l'abast i magnitud de la tasca que pocs anys després desenvoluparia la Mancomunitat de Catalunya amb En Prat de la Riba. És també un reflex de la importància, fixada en la toponímia, de la ramaderia extensiva d'aquestes valls. I tot i no tractar-ho gaire directament en el llibre, centrat en els itineraris, un mirall de la dura vida i relacions socials de fa més d'un segle, sobretot quan remenem altres imatges de l'època i en veiem els contrastos.

En Cèsar August Torras va morir l'any 1923, el mateix any en que es va publicar la darrera edició d'aquest llibre d'itineraris. És a dir, han passat gairebé 100 anys des de la mort de l'autor i de la darrera edició del llibre, restant l'obra introbable si no fos pels escassos exemplars que es troben de segona mà però a preus gens populars.

Tot i que cal protegir la propietat intel·lectual dels autors i garantir-los guanys per les vendes de la seva obra, ens trobem d'una banda que aquests s'enduen només una petita part del preu final del llibre. De l'altre que, un cop morts, tot i no haver-hi cap re-edició que en pugui beneficiar als hereus (cal?), el llibre no entra en el domini públic fins passats 70 o 80 anys de la mort de l'autor. Hi hagi o no re-edicions. Semblaria molt més lògic avançar el domini públic de les obres no reeditades a l'engròs després de 10 anys de la mort de l'autor.

Bé, en qualsevol cas, amb la proximitat de l'aniversari del naixement d'en Cèsar August Torras i haver tingut la sort de trobar un exemplar de segona, o ves a saber quina mà, de l'edició de 1902, he pogut digitalitzar-ne el seu contingut per a posar-lo a l'abast de tothom. I amb més motiu ara que fa pocs anys la Generalitat de Catalunya va formalitzar la creació del Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser.

Llegir els itineraris del llibre, coneixent el terreny, és tornar-los a reviure, en el meu cas, des de la distància. És recuperar records i rememorar camins, valls, fonts i vistes. És veure com era la vida a la Vall fa 120 anys. És descobrir indrets o camins avui inaccessibles per la vegetació, perduts en l'oblit o menystinguts dels recorreguts més habituals.

He creat un conjunt de pàgines per comentar o complementar els itineraris amb altres fotografies de l'època o d'altres més actuals fetes per mi. Durant la lectura van sorgir alguns dubtes relacionats amb la toponímia, i després em vaig anar animant amb altres comentaris. No és una feina acabada, l'avantatge de ser a Internet és que ho podré anar ampliant quan vagi trobant temps i temes.

Espero que gaudiu de les seves descripcions, vocabulari, rutes i del paisatge de les altes valls del Ter i del Ritort tant o més del que jo ho he fet caminant-ne algunes i rellegint i editant el text digitalitzat. Bona lectura i millor ruta.


Jordi Iparraguirre Vilarrasa

Brussel·les, febrer 2021

bondia (arrova) ComarcaDeCamprodon .catAdaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat