Quan feu camí

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

Un parell de coses a retenir abans de fer camí.


Aquest llibre d'en Cèsar August Torras és una guia per a excursionistes escrita fa més de 100 anys. Tot i que molts paisatges i camins són els mateixos, aiguats (eg. el gran aiguat de 1940), construcció de carreteres, intervenció humana i el temps han alterat l'entorn. Algunes fonts, camins i referències ja no existeixen. També cal assenyalar l'increment de la boscúria per la baixada en el consum de llenya i carbó, així com l'abandonament de masies, convertint prats en bosc. Deixant de transitar camins, humans i bestiar, facilita un ràpid embardissament fins a fer-los desaparèixer. Torras puja a voltes alegrement muntanya amunt sense cap obstacle on avui en dia és gairebé impossible, com per exemple el Montfalgars. Ja no hi ha transhumància a peu si no és puntualment per a reviure tradicions. I el progressiu abandonament de la ramaderia extensiva ha portat a la desaparició de camins, fins i tot alguns de molt importants fins fa pocs anys: el camí ral entre el Sitjar i la Vall del Bac és avui tallat per rètols de "propietat privada, no passeu" i per les bardisses que han amagat el camí Sitjar avall. Nous propietaris tanquen camins amb dret de pas, o camins que passaven propers a la casa (sobretot cases de pagès) deixen de ser transitats i es perden progressivament en l'oblid.

Veureu que no he preparat rutes GPS per a tots els itineraris. Alguns camins i corriols descrits per en Torras són avui carreteres. D'una banda ens permeten acostar-nos més fàcilment a l'objectiu (ell ho feia sovint a cavall o tartana). De l'altre, el transit rodat ens desaconsella fer a peu alguns dels itineraris proposats per en Torras. També mencionar que alguns dels itineraris GPS són aproximats, seguint les descripcions del llibre però sense trobar senders en mapes actuals ni haver tingut el temps per a fer-los a peu.

Finalment recordar i agrair la gran feina de Grup de Muntanya de la Vall de Camprodon que en els darrers anys el ha fet un gran esforç netejant i marcant uns 1500 km de camins i mantingut l'esperit excursionista de la Vall.

Així doncs, abans de començar:

  • Planifiqueu l'excursió amb mapes actuals, aquest text només és un bon acompanyament per a complementar la vostra excussió, són itineraris de fa més de 100 anys.
  • Consulteu les previsions del temps i no tingueu por a cancel·lar la sortida si cal; les muntanyes seran allí quan hi torneu.
  • El temps a l'Alta vall del Ter és a voltes traïdor i fins i tot mortal, amb cops de torb, tempestes i llampegades sobtades.
  • Deixeu dit on aneu i per on passareu. Facilitareu la tasca de l'equip de rescat si mai calgués. No hi ha cobertura mòbil i un esquinç al peu el pot tenir tothom. Si us hi aproximeu en cotxe, a Noruega hi ha el costum de deixar un paper amb la ruta, persones, horaris i telèfons plegat dins una bosseta de plàstic sobre la roda del cotxe, amb una pedra per a evitar que s'envoli, o el parabrises.


Deixeu-ho tot tal com ho heu trobat i respecteu l'entorn. El que fa 100 anys podria semblar normal, quan molt poca gent feia excursionisme, pot no ser-ho avui, més quan a voltes és una activitat massificada.

  • Passeu pels camis. I si realment cal travessar un prat, feu-ho per la vora; també hi ha sembrats d'herba, sigueu prudents i no malmeteu la feina dels pagesos.
  • Si heu d'obrir un filat, tanqueu-lo i assegureu-vos que resta ben tancat per a evitat pèrdues o lesions del bestiar.
  • Mantingueu els gossos lligats, sobretot si us acosteu a remats, de qualsevol tipus.
  • Si us hi aproximeu en cotxe, no obstruïu camins.
  • No altereu l'entorn. Eviteu fer torres de pedres, llevant pedres de terra elimineu amagatalls i refugi per a insectes i plantes.


Recordeu que les Altes valls del Ter i del Freser són Parc Natural. Respecteu-ne l'entorn i seguiu-ne les indicacions. Que el vostre pas no es noti, o si es nota, que sigui per haver recollit brossa i deixar-ho tot més net de com ho heu trobat.
Endavant i bon camí!
Adaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat