Qui va fer les fotografies?

De Pirineu Català - Comarca de Camprodon

No tinc gens clar qui va fer cadascuna de les fotografies del llibre.

N'hi ha de signades per "Thomàs", de no signades, i gravats, també sense signatura. Inicialment vaig suposar que les signades com "Thomàs" van ser fetes per en Josep Thomàs i la resta eren d'en C.A.Torras. Però cercant més imatges per a complementar els comentaris als itineraris, unes fotografies ho van fer trontollar tot. D'una banda, la fotografia "Carregant l'herba" del capítol Altes valls del Ter i del Ritort" ve signada per En Thomàs. Però la mateixa fotografia, digitalitzada a l'inrevés, i referenciada a l'arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, no ve signada i l'arxivador n'assigna l'autoria a en Cèsar August Torras, doncs sembla és una col·lecció que prové del seu llegat.

Aquest mateix cas passa amb la fotografia "Plaça major i casa de la Vila de Camprodon" que també surt al llibre en el capítol Altes Valls del Ter i del Ritort i va signada per Thomàs, però que l'arxiu fotogràfic del CEC diu que pertany al fons d'en C.A. Torras, i amb data de 1903, després de l'edició del llibre!.

I amb l'església de Sant Feliu de Rocabruna. Signada per Thomàs al llibre però assignada a l'arxiu del CEC a en Juli Vintró Casallachs i presa ca. 1907, també després de l'edició del llibre. Les dues semblen idèntiques i no dues de diferents fetes des del mateix lloc. La d'en Vintró té més cel (la del llibre està escapçada per a centrar-la) i un pèl retallada per baix, perdent l'espai on potser hi podia anar la signatura Thomàs, que sí veiem al llibre.Així doncs, tot i algunes errades en la catalogació de les fotografies, i que en aquell moment no vaig trobar cap més coincidència entre les imatges del llibre (fotos i gravats) amb les de l'arxiu del CEC, vaig canviar de parer i suposar que totes les del llibre van ser fetes per en C.A. Torras, i que els gravats es van fer també a partir de fotografies seves. El laboratori d'en Joseph Thomàs processaria les signades per ell o el seu laboratori.

Però es va complicar més.

Més endavant vaig trobar, també a l'arxiu fotogràfic del CEC al MDC, fotografies fetes per en Frederic Bordas i Altarriba que també sortien al llibre però no estaven signades ni hi havia cap atribució de l'autor, si més no en l'edició de 1902 amb la que vaig treballar. Per exemple:


A partir d'aquest punt, i assumint que les atribucions d'autoria del CEC són correctes, no és gens fàcil saber qui va fer cada fotografia. Caldria una recerca a fons de l'arxiu fotogràfic del CEC, i potser d'altres, per a trobar totes les fotografies del llibre i saber qui les va fer.

Agraeixo al Centre Excursionista de Catalunya que hagi posat a disposició de tothom i a internet l'arxiu fotogràfic i els butlletins.Adaptació del llibre: Pirineu Català: Comarca de Camprodon
Cèsar August Torras, 1902
https://comarcadecamprodon.cat